Szombati hírek: terrorcselekményekre buzdított egy férfi, kevés a kultúrafogyasztó Romániában

És nyert az a vak férfi, aki beperelt két áruházláncot, mert az őrök nem engedték bejárni vakvezető kutyájával.

Hirdetés

Az utóbbi fél évben Románia lakosságának alig fele olvasott könyvet

Románia lakosságának csak a fele (51,4%) állítja, hogy az elmúlt 6 hónapban olvasott könyvet – derül ki az INSCOP Research által a News.ro megbízásából végzett felmérésből. Ugyanebben az időszakban a megkérdezettek több mint fele (56,9%) azt állítja, hogy nem látogatott meg történelmi emlékművet, több mint kétharmaduk (61,2%) nem volt múzeumban vagy kiállításon, és több mint háromnegyedük (78,5%) azt mondja, hogy nem volt színházban, operában vagy komolyzenei koncerten.

A társadalmi-demográfiai elemzés szerint a kulturális fogyasztás – a felsorolt tevékenységek mindegyikére vonatkozóan – általában a következő népességcsoportok körében magasabb: 45 év alattiak, felsőfokú végzettségűek, szellemi munkát végzők, fővárosi vagy nagyvárosi lakosok, magasabb jövedelemmel rendelkezők és állami alkalmazottak. A felmérés azt erősíti meg, hogy a könyvolvasás a leggyakoribb kultúrafogyasztási szokás, lévén a leghozzáférhetőbb és megfizethetőbb a többi közül – a múzeumba, emlékművekhez, színházba vagy kiállításra járás még mindig nagy kihívást jelent hozzáférhetőség és infrastruktúra szempontjából a romániai lakosságnak.

Terrorcselekményekre bujtogatott egy férfi, azonnal le is tartóztatták

Egy férfit letartóztattak, miután a gyanú szerint olyan fiókot hozott létre egy közösségimédia-platformon, amelyen keresztül terrorcselekményre való felbujtás szándékával dicsérte a közel-keleti terrorszervezeteket és azok vezetőit – közölte a DIICOT szombaton. A DIICOT arról is beszámolt, hogy a férfi korábban egy radikalizálódási folyamaton ment keresztül, amelynek részeként sikerült hozzájutnia többször is terrorista propagandaanyagokhoz ugyanerről a közösségimédia-fiókról, ezeket pedig illegálisan birtokolta és tovább terjesztette.

Ezek az anyagok főként lőfegyverek és más fegyvertípusok, valamint robbanó- és veszélyes anyagok előállítására vonatkozó technikai információk voltak, amelyek gyártási módszereket és használati utasítást is tartalmaztak. A következménye az lett, hogy a házkutatás során azonosították és lefoglalták az elkövetéshez használt számítógépes rendszereket, a férfit pedig 30 napos előzetes letartóztatásba helyezték.

Nem engedték be vakvezető kutyával, beperelte őket, meg is nyerte

Hirdetés

Egy kolozsvári vak férfi, akit a Lidl és Profi áruházláncok őrei nem engedtek be vakvezető kutyával a területükre, beperelte ezeket és pert is nyert pénteken – olvashatjuk az Actual de Cluj portálon. Több mint egy évvel ezelőtt kezdődött a pereskedés, amelynek a vége az lett, hogy a bíróság kötelezte a Lidlt és a Profit, hogy hogy fizessenek a kolozsvári férfinak 5.000 eurót erkölcsi kártérítésként, valamint fejenként 3.023 lej perköltséget. A kolozsvári bíróság pénteki döntése ellen a közléstől számított 30 napon belül lehet fellebbezni ugyanannál a bíróságnál.

A vakvezető kutyás férfinak, Vasile Cristeának nem ez az első esete, hogy beperel valakit azért, mert nem engedi, hogy igénybe vegye a kutya segítségét – amire szüksége van. Idén nyáron két Uber-sofőrt is beperelt Bukarestben, akik visszautasították őt azért, mert a kocsikba kutyástól szeretett volna beszállni. A bukaresti bíróság a férfi javára döntött az Uber ellen, és elrendelte a felperes javára a bírósági költségek, több mint 6000 lej megfizetését, valamint 10 000 lej erkölcsi kártérítést.

Hirdetés