Illusztráció / Pixabay

Ahhoz képest, hogy vasárnap van, alig csökkent a napi esetszám, pedig kevés tesztet végeztek

Az intenzív terápián ápolt betegek száma negyedik napja csúcsokat döntöget.

Hirdetés

A járvány kezdete óta nem volt még ilyen magas az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma egy vasárnapi napon, és ismét megdőlt az intenzív terápián ápolt betegek száma. Hétvégén rendszerint kevesebb tesztet végeznek, így vasárnaponként a hét egyik legalacsonyabb fertőzésszámát szokták közölni a hatóságok, ezúttal viszont 1835 új esetet regisztráltak, ami korábban hétköznapokon is csúcsnak számított volna. Egy héttel ezelőtt ez a szám 1438, két hete pedig 1231 volt.

Szintén rossz hír, hogy negyedik napja egyhuzamban emelkedik az intenzív terápián ápolt betegek száma. Jelenleg 598 ágy foglalt a legsúlyosabb állapotban lévők számára fenntartott osztályokon. Ez azt vetíti előre, hogy egyre több beteget lesznek kénytelenek a súlyosabban érintett megyékből átszállítani más, kevésbé sújtott megyékbe.

Bukarest (336) után ezúttal Iașiban regisztrálták a legtöbb beteget, szám szerint 127-et. Kolozs megyében mérséklődni látszik a helyet, 34 új fertőzöttet azonosítottak be.

Meghaladta az ötezret a koronavírus következtében elhunyt páciensek száma, szombat reggeltől vasárnap reggelig 56 új halálesetet jelentettek. Hárman a negyvenes éveikben jártak, a többiek idősebbek voltak. Egy kivétellel mindegyik elhunytnak más betegsége is volt.

Hirdetés

A tesztlaborokban 13 770 mintát vizsgáltak meg, ebből 5050-et kérésre. Ennek megfelelően nőtt a pozitív tesztek aránya, a minták 13,33%-a lett pozitív.

Jelenleg Romániában 11 378 fertőzött otthoni karanténban, 7591 pedig intézményes karanténban lábadozik. További 23 334 koronavírus-gyanús személy tartózkodik otthoni elkülönítésben, 55 személyt intézményesen izoláltak.

Hirdetés