Várnunk kell a AstraZeneca-Pfizer-koktélra, amíg meggyőzőbbek lesznek a klinikai tesztek

Románia – ahogy szokta – ismét kivárja, hogy a többi EU-s tagállam mit lép, s csak azután dönt az ütősebbnek mondott vakcinakoktélról.

Hirdetés

A koronavírus elleni védekezés egyik legújabb, jobb immunválaszt ígérő koncepciója a vakcinakoktélok alkalmazása, melynek lényege, hogy az elsőként AstraZenecát kapott személyek emlékeztető oltásként egy mRNS-alapú vakcinát, vagyis a Pfizer-BioNTech vagy a Moderna oltóanyagát kapják meg. Nem számít forradalminak a felvetés a virológiában, az ebola elleni oltások terén is kipróbálták már.

A román hatóságokat egyelőre nem győzték meg az eddig elvégzett klinikai tesztek arról, hogy keverjék a vakcinákat, ezért úgy döntöttek, hogy megvárják az újabb kutatási eredményeket, jelentette be Valeriu Gheorghiță, az oltáskampány koordinátora keddi sajtótájékoztatóján.

Azt nap mint nap láthatjuk az oltási adatokból, hogy a romániai lakosság immunizálási folyamata lelassult, egyre-másra szűnnek meg az oltóközpontok, miközben a hatóságok nem győzik kitalálni, hogyan érjék el az embereket. Gheorghiță elmondta: a mobil oltópontok egyelőre a romániai falvak 62%-ában fordultak meg (a 2862 település közül 1792-ben jártak már).

Az oltóközpontok 80%-ban „fúj a szél”, azaz egyre kevesebben térnek be oltakozni. Már 117 fix oltópont esetében döntöttek a tevékenység ideiglenes felfüggesztéséről, ugyanakkor 371 oltópont esetében csak a munkaidőt csökkentették.

Hirdetés

Valeriu Gheorghiță szerint a Delta vírusvariáns várható terjedése miatt a közeljövőben újranyithatnak a most bezárt központok, mert ismét nőni fog az oltások iránti érdeklődés.

Jelenleg a l2 év feletti romániai lakosság 28%-át oltották be: a 4,7 millió személyből 4,53 millióan mindkét dózison túl vannak már.

Bukarest (45,9%) után Kolozs (42,6%), Szeben (36,18%), Brassó (33,8%) és Temes (33%) megyében a legmagasabb az átoltottsági arány, de van nyolc megye, ahol még a 20%-ot sem sikerült beoltani.

Hirdetés