Váratlan akadályba ütközött a választások lebonyolítása az utolsó száz méteren

A szervezők eddig sem unatkoztak, de most kiderült, hogy a választókörzetek kijelölt elnökei tömegesen menekülnek a feladat elől.

Hirdetés

Azt már startból tudtuk, hogy a vasárnapi önkormányzati választások lebonyolítása több szempontból is rendhagyó lesz, az illetékesek azonban valószínűleg nem számoltak azzal, hogy a szervezési folyamat egy újabb váratlan akadályba ütközik.

Kiderült, hogy

a választókörzetek kijelölt elnökei pár nappal a szavazás előtt tömegesen menekülnek a feladat elől:

Beszterce-Naszód megyében például a kijelölt elnökök és a helyettesek 40 százaléka jelezte a megyei választási irodának, hogy hát egészségügyi vagy személyes okok miatt mégsem vállalnák a melót, de olyan is volt, aki azzal indokolta a távolmaradást, hogy mit ad Isten, szeptember 27-én épp külföldön lesz.

Arad megyében sem jobb a helyzet, ahol a kijelölt választókörzet-elnökök 20 százaléka érezte úgy, hogy

mégsem jó ötlet több mint 12 órát ücsörögni egy teremben, miközben jönnek-mennek a tisztelt választópolgárok,

és ki tudja, hogy meg lehet-e úszni a bulit fertőzés nélkül. A megyében a 437 szavazókörzet közül 108-ban kell emiatt elnököt cserélni, úgyhogy az Arad megyei választási irodának rendesen meggyűlt a baja az utolsó száz méteren, hiszen a törvény szerint a körzetek nem működhetnek főnök nélkül.

Hirdetés

Ezekre a posztokra persze önként lehet jelentkezni, általában jogászok, közgazdászok, de főleg tanárok szoktak érdeklődni iránta, természetesen azért, mert megfizetik. A felmondásokat egyébként szerdáig lehetett benyújtani, ezt követően az állandó választási hatóság új elnököket vagy helyetteseket kell kijelöljön ott, ahol erre szükség van.

Az is szerdán derült ki, hogy bezárják azokat az iskolákat és óvodákat, ahol szavazókörzeteket rendeznek be – erről itt írtunk –, a szavazólapokat is kinyomtatták már, de mint látjuk, gubancokból nincs hiány.

Hirdetés