Illusztráció / facebook.com/romania.salvamon

Vannak, akik strandpapucsban, tűsarkúban vágnak neki a hegyeknek, ami akár végzetes is lehet

Huszonnégy óra leforgása alatt két turista is meghalt, mert felkészületlenül ment túrázni.

Hirdetés

Eljött az évnek az a szakasza, amikor újra aktuális a hegyimentők unalomig ismételt figyelmeztetése, mely elsősorban a hegyeket megcélzó tapasztalatlan turistáknak szól: senki se induljon el strandpapucsban túrázni a hegyekben, de még rövid sétára sem, mert a nem megfelelő lábbeliválasztás akár az életébe is kerülhet.

A Salvamont hegyimentő-szolgálat legutóbbi összesítése szerint 24 óra alatt országosan kilenc személy szorult segítségre azért, mert felkészületlenül ment a hegyekbe, közülük egy túrázót kórházba kellett szállítani. A hegyimentők két holttestet is lehoztak a hegyekből, átadván a maradványokat a boncolást végző orvosszakértőknek. A tevékenységi beszámoló nem részletezi, hogy milyen keretek között lelték halálukat a túrázók.

Tény, hogy a nyár beköszöntével egyre gyakoribb, hogy valaki azért kerül életveszélybe, mert megfelelő képességek és eszközök nélkül, akár papucsban vagy magas sarkú cipőben indul el hegyet mászni. Még csak rövidebb sétára se induljunk el ilyen felszerelésben, hiszen bár veszélytelennek tűnhet, akár egy cenki barangolás is végződhet a kórházban. Jól szemlélteti ezt az, hogy a Salvamont két nap alatt három mentőakciót bonyolított le a Brassó népszerű kilátóhelyén.

És ha már hegymászás, jó hír, hogy a Tordai-hasadék ismét megújult útvonalakkal várja a hegymászókat a Salvamont kolozsvári csapatának köszönhetően, ugyanakkor csak Kolozs megyében 16 új hegyi turistaútvonalat hagytak jóvá.

Lehetőleg ne papucsban járjuk be ezeket.

Hirdetés