Van olyan rendőrfőnök, aki rászólt a beosztottjaira, hogy iparkodjanak jobban a büntetésekkel

Megint felröppent egy olyan hír, hogy a rendőrök normát teljesítenek a szankciókkal.

Hirdetés

Szinte naponta hallható panasz arra vonatkozóan, hogy a rendőrök halomra büntetnek mindenkit, akit csak lehet. A szankcionált személyek nyilvánvalóan nem örülnek a büntetésnek, főleg, ha azt jogtalannak érzik, van aki arra panaszkodik, hogy a szigor rosszindulattal párosul. De ennek az ellenkezőjére is akadnak bőven példák (elég csak beleolvasni a rendőrség Facebook-oldalán megjelent kommentekbe). Mindenesetre a járvány idején kiosztogatott büntetésekre már a külföldi sajtó is felfigyelt, számításaik szerint a büntetések száma meghaladja a 78 millió eurónak megfelelő összeget, ami körülbelül annyi, mint Románia februári adóbevétele.

Ebben a kontextusban ugyancsak kényes kérdésnek számít, hogy a rendőrfőnökök valóban nyomást gyakorolnak-e a szolgálatot teljesítő rendőrökre a nagyobb büntetések érdekében, ahogyan azt sokan tudni vélik, vagy csak le akarják járatni ezzel a román rendőrséget.

A brassói sztárrendőr, Marian Godină – akinek humoros Facebook-bejegyzéseit több mint félmillióan követik – alaposan beletenyerelt a témába: nyilvánosságra hozott egy üzenetet, melyben az Ilfov megyei Popeşti-Leordeni rendőrfőnöke arra biztatja a beosztottjait, hogy masszívabban büntessenek. Godină rendszeresen érdeklődik az ország különböző városaiban szolgálatot teljesítő kollégáitól, hogy van-e egy büntetési norma, amit teljesíteniük kell. Azt írja, mindig igyekezett megnyugtatni a közvéleményt, hogy nem létezik ilyen norma, egészen mostanáig, amikor az ellenkezőjére derült fény.

A Popeşti-Leordeni-i rendőrfőnök azért elégedetlen, mert kevés a közlekedési bírság, illetve az illegális kereskedelemért kiszabott büntetés, és emiatt romlottak a mutatók, ezért arra szólította fel a rendőröket, hogy javítsanak a mérlegen. Csak arról az apróságról feledkezik meg, hogy a járvány miatt természetesen csökkent a forgalom, az emberek óvatosabban közlekednek, és jobban odafigyelnek a szabályok betartására. Godină azt írja, személyesen beszélt a rendőrkapitánnyal, aki megpróbálta kimagyarázni a beosztottjainak küldött felszólítást, de őt nem sikerült meggyőznie arról, hogy a „mutatók javítása” nem jelent egyet azzal, hogy még több büntetést vár el a rendőreitől.

Az utóbbi hetekben többször téma volt, hogy a rendőrök normát teljesítenek a büntetésekkel, de a hatóságok rendre cáfolták az értesüléseket, melyek álhírek módjára terjedtek az interneten. Egy Temes megyei rendőr szintén a Facebookon panaszkodott, hogy arra biztatják őket, hogy szigorúan büntessenek, mire egy nappal később Ludovic Orban kormányfő személyesen hívta fel, hogy közölje vele, éppen ellenkezőleg, a rendőrfőnököket arra szólították fel, hogy hagyják alább a büntetések utáni hajszát.

Hirdetés