Fotó forrása: Adevărul.ro

Van, akit egy vízesés sem tántorít el attól, hogy illegális építkezésbe kezdjen

Mire a hatóságok észbe kaptak, egy vállalkozó máris felhúzott egy fél panziót a természetvédelmi területen.

Hirdetés

Egy topánfalvi vállalkozó úgy gondolta, hogy rá nem vonatkoznak  az építkezési szabályok, és mindenféle hatósági engedély nélkül egy panzió építésébe kezdett az Erdélyi-szigethegységhez tartozó természetvédelmi területen, az Alsóvidrai-vízesés (Pişoaia) közvetlen szomszédságában. Az illető egy helyi lakostól vásárolta meg a területet, ahol egy panziót akar építeni. Mire a hatóságok észbe kaptak, a területen már felhúzta a kerítést és a leendő panzió egy részét is.

A helyi polgármester egyelőre elérte, hogy

leállítsák az építkezést és 1 500 lejre megbüntette a vállalkozót.

Egy évet kapott arra, hogy szerezze be a szükséges engedélyeket többek között a környezetvédelmi hatóságoktól. A természetvédelmi terület és a Fehér Megyei Tanács illetékesei is vizsgálatot indítottak. Az önkormányzati büntetés ellenére a befektető folytatta a megkezdett munkát, így büntetőeljárás indult ellene.

Mivel a majdani panzió gyakorlatilag tönkretenné a közeli vízesés és a környezete turisztikai értékét,

az egyetlen megoldás az lenne, ha lebontanák a már felhúzott épületrészeket. Addig is, azok, akik megnéznék a vízesést, az illegális építkezés félbehagyott elemei között közelíthetik meg.

A páratlan szépségű Alsóvidrai-vízesés Vidra község területén, a Kis-Aranyos völgyében, a Slatina patak befolyásától nem messze található. A 18 méter magasról lezuhanó víz, a hozam függvényében néha 25 méter szélesen is szétterül a függőleges falon. Az évek során lerakodott mészkő képződmények igazi vadregényes tájat alakítottak ki. A vízesés környezetében összesen 2,5 hektárnyi terület áll természetvédelmi oltalom alatt. Már ha ez számít valamit is ebben az országban…

Hirdetés