Valószínűleg teljesen feleslegesen vertek el egy rakás pénzt arra, hogy olajozottan menjen a szavazás külföldön

Az államfőválasztás megszervezéséért felelős hatóság elnöke nem számít semmi jóra.

Hirdetés

Az Állandó Választási Hatóság (AEP) a jövőbe lát vagy csak előre mossa a kezeit: szerinte a november 10-én esedékes államfőválasztáson hasonló sorok lesznek a külföldi szavazókörzetekben, mint amilyenek voltak a legutóbbi szavazások alkalmával. Constantin-Florin Mituleţu-Buică azért gondolja ezt, mert a levélszavazás lehetősége túl kevés ember érdekelt, ugyanakkor az a meglátása, hogy hiába bővítették három naposra a szavazást külföldön, a többség úgyis vasárnap fog az urnák elé járulni.

A levélszavazás bevezetése kész kudarc: mindössze 41 ezer személy jelezte előre szándékát, hogy levélben szeretne szavazni, ebből 17 ezer szavazat érkezett eddig a választási hatósághoz, ami elég kevés. Főleg annak tükrében, hogy elég sok pénzt áldoztak tájékoztató kampányokra, úgy tűnik teljesen feleslegesen. De nem csak emiatt lesz a jövő hétvégi választás az eddigi legdrágább Románia történelmében. Jelentősen megnövelték – az öt évvel ezelőttihez képest megduplázták – a szavazókörzetek számát, ami persze többletköltséget jelent. Azzal is szeretnék megkönnyíteni a külföldön élő román állampolgárok szavazását, hogy három napig lehet szavazni, de valószínűleg mindenki vasárnap szán erre időt. A választási hatóság elnöke emiatt úgy gondolja, hogy idén is sorokra kell számítani a külföldi szavazókörzetekben, főleg, hogy várhatóan magas lesz részvétel.

Összesen négymillió szavazólapot készítettek elő a diaszpórában, amennyiben ennyi sem lesz elegendő, akkor lehetőség lesz újabbakat nyomtatni a szavazókörzetekben.

Ezúttal tényleg nem lehet azt mondani, hogy az AEP nem tett meg mindent, hogy megkönnyítse a külföldön élő románok számára a szavazást. Egy hét múlva kiderül, hogy volt-e valami értelme ennyi pénzt szánni rá.

Hirdetés