Választási csalást kiált az EMSZ Székelyhídon, megugorhat a minimálbér – hírmix

A koalíció tagjai pedig éppen az államfői posztért marakodnak.

Hirdetés

Székelyhídi választási csalás-gate: egy szavazaton múlik minden

Csütörtökre úgy néz ki, mégis a 2008 óta regnáló RMDSZ-es polgármester, Béres Csaba újrázhat a Bihar megyei Székelyhídon. Hétfő este még úgy tűnt, hogy kilenc szavazattal Boros Dávid, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) jelöltje győzött, az azt követő, vitatott, éjszakai újraszámlálás eredménye szerint azonban mégiscsak Béres győzött, igaz csak egyetlen szavazattal múlta felül ellenfelét. Az EMSZ már akkor hangoztatta, hogy választási csalástól tart, és óvást nyújtott be az eredményt illetően. A Központi Választási Bizottság (BEC) és a Megyei Választási Bizottság (BEJ) azonban elutasította az óvást, és gyakorlatilag érvényesítette a második eredményt, vagyis az RMDSZ-es elöljáró újrázhat. A bihari kisvárosban növekvő elégedetlenséget jelzi, hogy hétfőn a késlekedő eredmények miatt több tucatnyian gyűltek össze a városháza előtt. „Béres, gyere ki!” – üzenték többek között a tiltakozók a régi-új polgármesternek, akiről úgy tudták, bent tartózkodik a hivatalban. Csomortányi István, az EMSZ ügyvezető elnöke csütörtökön a Krónikának mondta el, nem nyugszanak bele a vereségbe, választási csalás miatt készülnek ügyészségi feljelentést tenni.

Most épp az államfőjelölt személyén vitáznak a koalícióban

Bár a nagyobb közös siker érdekében a két nagyobbik párt, a PNL és a PSD jelenleg is választási és kormánykoalícióban működik együtt Bukarestben, az államfőjelölt-állítással kapcsoltban megint csak előjöttek a régi ellentétek, valamint Rareş Bogdan. A PNL első alelnöke csütörtökön kijelentette, pártja mindenképpen saját jelöltet indít, méghozzá a pártelnök, Nicolae Ciucă tábornok személyében. Bogdan azt is mondta, hogy ha a PSD nem támogatja közös jelöltként a tábornokot, akkor tárgyalásokba kezdenek minden magát jobboldalinak valló erővel, hogy megszerezzék a támogatásukat. Ezzel szemben a PSD a saját elnökét, a jelenleg a miniszterelnöki teendőket ellátó Marcel Ciolacut akarja közös jelöltként indítani, Ciolacu pedig már azzal fenyegetőzött, hogy ha ezt a PNL nem fogadja el, akkor az összes közvélemény-kutatás szerint a legnagyobb népszerűségnek örvendő Mircea Geoanát indítják el, nyilván bosszúból.

Európai minimálbérünk lehet, de hogyan…

Marcel Ciolacu a csütörtöki kormányülésen elmondta, hogy közvitára bocsátották az európai minimálbér romániai bevezetéséről szóló tervezetet. A kormányfő szerint az emberek is ezt várják tőlük: hogy a a fizetésük minél jobban megközelítse az európai átlagot. Ami elméletben valóban elég jól hangzik, a gyakorlatban viszont a szakértők szerint közel sem lesz olyan könnyű meglépni ezt a szintet. Egy uniós előírás értelmében 2024-ben minden tagállamban el kell érnie a minimálbérnek az átlagfizetés felét. 50 helyett viszont Románia jelenleg csak 39%-kon áll. Ha a kormány valóban be akarja tartani az irányelvet, akkor idén 4250 lejre kellene emelnie a minimálbért, ami a mostanihoz képest egy 29%-os emelést feltételez.

Hirdetés