Választ kapott az SZNT Aachenből: élesen fogalmazott, de nem volt magyarellenes Iohannis

Továbbra is méltónak találják a Nagy Károly-díjra a meggyőződéses és meggyőző européernek nevezett Klaus Iohannist.

Hirdetés

Bár biztosan mindenki emlékszik a performanszra, azért felelevenítjük: Klaus Ionapotchivanoc Iohannis április végén, a koronavírus-járvány kellős közepén kiállt az ország elé, és példa nélküli faragatlansággal, magyarul szólítva meg a PSD-ét azt állította, hogy a parlament titkos szobáiban azon dolgoznak, hogy Erdélyt átadják a magyaroknak. Az ügy nagy port kavart, és miután külföldi lapok is támadni kezdték, az államfő magyarázkodásra kényszerült. Nem győzte hangsúlyozni, hogy kijelentése nem a magyar kisebbség ellen szólt, melynek tagjait nagyra értékeli, hanem a PSD ellen.

A magyar nyelvből gúnyt űző államfő magyarázatát nehéz volt komolyan venni, azonban úgy tűnik, hogy Nagy Károly-díj döntőtestületét sikerült meggyőzni arról, hogy továbbra is méltó a díjra, melyet előtte olyan személyek kaphattak meg, mint Richard von Coudenhove-Kalergi, a páneurópai eszme megfogalmazója, Konrad Adenauer, Winston Churchill, Robert Schuman, Henry Kissinger, Francois Mitterrand, Helmut Kohl, Václav Havel, vagy épp Angela Merkel.

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) levelet írt a Nemzetközi Nagy Károly-díj odaítéléséről döntő igazgatóság vezetőjének, Jürgen Lindennek, hogy Románia elnöke nem méltó arra, hogy csatlakozzon e személyekhez, hiszen az erdélyi magyarokat célzó kijelentéseivel, „ezzel a megalapozatlan, és gyűlöletkeltésre alkalmas hazugsággal, Klaus Iohannis egy egész nemzeti közösséget bélyegezett meg. Tette mindezt azért, mert a Képviselőház néhány nappal korábban elfogadta, a demokratikus úton, a román parlamenthez benyújtott törvénytervezetet Székelyföld területi autonómiájáról”. Izsák Balázs SZNT-elnök kérte a díjat odaítélő igazgatóságot, hogy vizsgálja meg a történteket és vonja vissza az elismerés odaítélését szavatoló döntését.

Az SZNT postán kapta kézhez a választ, melyben az állt, hogy bár saját magához képest szokatlanul éles retorikát használt, Iohannis nem támadta a magyar kisebbséget, aggályait sokkal a PSD politikusaival szemben fogalmazta meg.

Hirdetés

„A Nemzetközi Nagy Károly-díjat átadó igazgatóságnak változatlanul semmi kétsége afelől, hogy Klaus Iohannis személyében egy meggyőződéses és meggyőző Européer-t tüntet ki, és nem látjuk okát ezen döntésünket megmásítani.” – áll a levélben.

Az SZNT emlékeztet, hogy a Diszkriminációellenes Tanács május végén 5000 lejes büntetést szabott ki az államfőre, és a történtek igazolják, hogy még a Diszkriminációellenes Tanács számára sem annyira európai Klaus Iohannis megnyilvánulása, mint ahogyan azt Jürgen Linden állítja. Ugyanakkor megállapítja, hogy eset további bizonyíték arra, hogy a kelet-közép-európai közösségekben rendszerváltás előtt Nyugat-Európáról kialakított kép egy illúzió volt, így ma a valósággal kell szembenéznünk.

Hirdetés