Valamiért Erdélyben és a Partiumban érzik magukat jobban a munkát vállaló ukrajnai menekültek

A háború kezdete óta több ezer ukrán kapott munkát az országban, jó részük a Kárpátok innenső oldalán.

Hirdetés

Az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború kezdete, február 24. óta több ezer ukrán állampolgár kapott munkát Romániában, jó részük pedig erdélyi és partiumi megyékben talált magának állást – derül ki az összesítésből.

Mint kiderült, az év eleje óta 6231 munkaszerződést kötöttek az országban ukrán állampolgárokkal, ebből 4636-ot a háború kitörése óta.

Ez rekordot jelent.

A hatályos törvények értelmében az ukrajnai menekültek jogosultak munkát vállalni az országban, már amennyiben szeretnének, és helyzetük ezt lehetővé teszi, nagy részük ugyanis kisgyermekes nő.

Idén több mint 300 cég jelezte, hogy ukrán állampolgárokat alkalmazna.

A legtöbbjüket nem meglepő módon Bukarestben és környékén alkalmazták, ez 1548 munkaszerződést jelent.

A Székelyföldet viszont valamiért elkerülték:

Kovászna megyében egyetlen ukrán állampolgárral kötött szerződést sem jelentettek.

Hirdetés

Az első tíz helyen egyébként a listavezető Bukarest után csak erdélyi és partiumi megyék szerepelnek. Beszterce-Naszód, Temes, Arad, Máramaros, Kolozs, Brassó, Bihar és Szeben.

Bukarest mellett minden bizonnyal a gazdasági lehetőségek szóltak, és persze az erdélyi megyékre is érvényes ugyanez. Ugyanakkor esetükben vélhetően nem keveset nyomott a latban az sem,l hogy közel fekszenek a magyar határhoz.

Az ukrán állampolgárokat változatos munkakörökben alkalmazták az autóipartól a textiliparon át  az építőiparig, a vendéglátásig vagy a szépségiparig.

Egyébként jelenleg összesen 6,64 millió érvényes munkaszerződést tartanak nyilván Romániában és 5,69 munkavállalót – a különbség természetesen annak tudható be, hogy sokaknak két munkahelyük is van.

Hirdetés