Valami jót is hozott a pandémia: idén többet olvastunk, több zenét hallgattunk

Halvány vigasz, de lehet neki örülni. Készült egy felmérés az idei kultúrafogyasztásról, mutatjuk.

Hirdetés

Valljuk be, azért volt némi pozitív hozadéka a járványhelyzet okozta bezártságnak: kaptunk lehetőséget arra, hogy befele is figyeljünk, tudatosabban éljünk, kevesebbet költekeztünk, és hát persze: végre sorra kerülhettek az elolvasásra váró könyvek is, de több időt szántunk a zenehallgatásra is.

Épp az utóbbiakra mutat rá a Kulturális Kutatási és Képzési Intézet (INCFC) friss felmérése is, melyből kiderül, a megkérdezettek 35 százaléka olvasott egy vagy több könyvet a járványhelyzet ideje alatt – ez az arány a tavalyi kultúrafogyasztási barométer szerint alig érte el a 22 százalékot –, míg a válaszadók 88 százaléka hallgatott zenét különböző platformokon (ez is nagyobb a tavalyi, 74 százalékos arányhoz képest).

Persze filmeket és sorozatokat is többen néztek (79%), mint az előző évben (74%), itt a különbség azonban nem annyira látványos. A színházfogyasztással kapcsolatos adatokra már csak ránézni is lehangoló.

Míg 2019-ben a megkérdezettek alig 27 százaléka mondta azt, hogy jegyet váltott legalább egy előadásra), idén már a kérdést is át kellett fogalmazni: a válaszadók 22 százaléka nyilatkozta azt, hogy szívesen járt volna színházba vagy moziba, ha lett volna erre lehetősége.

Hirdetés