Vaktában osztogatták a büntetéseket a beutazási lapok ki nem töltéséért, még jó, hogy eltörölték őket

Olyanokat is megbüntettek 3000 lejre, akik egyáltalán el sem hagyták az országot.

Hirdetés

Nyilván az illetékesek is érezték, hogy jogos a felháborodás a határátlépéskor kötelező digitális beutazási adatlap (PLF) kitöltésének elmulasztásáért kirótt vaskos büntetések miatt, nem csoda, hogy végül ezeket a büntetéseket eltörölték, sőt a már befizetett összegeket is vissza lehet igényelni. Jó hazai szokás szerint ugyanis az első ránézésre jó ötletnek tűnő, a vírushelyzet átláthatóságát segítő intézkedés gyakorlati megvalósítása komplett káoszba fulladt.

A iași bíróságra például olyan hajmeresztő fellebbezések érkeztek az ügyben, hogy attól a legtapasztaltabb jogásznál is kimegy a biztosíték. Konkrétan olyan embert is megbírságoltak, aki nem is hagyta el az országot. Az eset egy reptéren dogozó határrendészeti alkalmazottal történt meg, aki januárban meg akarta nézni, hogy is működik a PLF-nyomtatvány online kitöltésére szolgáló honlap. Az elektronikus űrlapot a saját adataival töltötte ki, majd anélkül, hogy befejezte volna a műveletet, kilépett. A rendszer azonban ennek ellenére beszívta az adatait, és már küldték is neki automatikusan a 3000 lejes büntetést, annak ellenére, hogy a valóságban nem is hagyta el az országot, így hazatérnie sem kellett.

Olyan légiutas-kísérőt is megbüntettek, aki elhagyta ugyan az országot, de a repülőgépet nem, amíg vissza nem tért, vagyis neki eleve speciális nyomtatványra vagy a kötelezettség alól való felmentésre lett volna szüksége.

Szóval ami elméletben szépen hangzik, az nálunk a gyakorlatban rendszerint katasztrófa lesz.

Hirdetés