Újabb konténerkórházzal erősítenek Hargita megyében, pedig ott elég barátságosak a koronaszámok

A 20 konténerből álló mobilrészleget első körben egy évre fogják kibérelni.

Hirdetés

Hargita megyében nem viccelnek a járvány várható második hullámával: a megyei tanács mintegy 400 ezer lejt különített el arra a célra, hogy egy húsz konténerből álló mobilkórházat hozzanak létre a csíkszeredai megyei kórház udvarán. A konténerekben szükség esetén akár 40 ágyat is igénybe vehetnek a koronafertőzött vagy fertőzésgyanús személyek – utóbbiakat jelenleg az ortopédiai osztályon fogadják ideiglenesen.

Borboly Csaba megyei tanácselnök elmondta: a kórház vezetőségével kedden azt is eldöntötték, hogy növelni fogják az intenzív osztály kapacitását is, hogy egy esetleges második hullám ne érje felkészületlenül a megyét.

A csíkszeredai megyei kórház járványügyi osztályát Csíksomlyón egyébként már április végén kiegészítették egy hét konténerből álló mobilrészleggel, amelyben tíz ágy van, és hosszabb távra terveznek vele – igaz, ott akkor még gondok voltak az engedélyekkel.

A mostani, 20 konténeres részleget egyelőre csak egy évre bérlik – a konténerek bérleti díja benne van az elkülönített 400 ezer lejben –, szükség esetén azonban meg tudják hosszabbítani a szerződést.

Hogy éppen Hargita megye készülődik ennyire a második hullámra, azért érdekes, mert a megyében elég barátságosak a járványadatok: eddig 424 esetet regisztráltak összesen, miközben például a szomszédos Maros megyében kétszer annyit, és hát Maros megye sem a legdurvább a palettán.

Hirdetés