Újabb fontos oltási mérföldkövet értünk el: hétmillióan már mindkét dózison túlestek

Szép szám, de a kitűzött céloktól még nagyon messze áll az ország. Viszont több mint egy hete csökken a napi esetszám, ez biztató.

Hirdetés

Mindig keserűen mosolygunk azon, amikor eszünkbe jut, hogy a kormányfő májusban még arról álmodozott, hogy augusztus elsejéig majd elérhetjük a bűvös tízmilliót – ehhez képest november közepe van, és most is csak azzal lehet dicsekedni, hogy hétmillió román állampolgár van túl mindkét oltáson.

Persze szó sincs arról, hogy ismét dübörögne az oltáskampány: az elmúlt 24 órában is 23 112 új jelentkező akadt első dózisra, a 30 ezret már több mint tíz napja nem sikerül megközelíteni. És mit jelent a hétmillió beoltott? Hát alig 36 százalékot, amivel Románia továbbra is az uniós átoltottsági lista utolsó előtti helyén szerepel.

Egyébként annak lehet valamelyest örülni, hogy a napi esetszámok az elmúlt nyolc napban fokozatosan csökkennek. A friss napi jelentés 3535 új koronavírus-fertőzöttről számol be, a halálesetek száma viszont továbbra is magas: csak az elmúlt 24 órában 350 páciens veszítette el a küzdelmet a vírussal. 314-en nem voltak beoltva. 1655 súlyos állapotú fertőzött intenzív terápiás kezelésre szorul, közülük 200 kiskorú.

Hirdetés