Ügyészként nyugdíjba vonul a plágiummal gyanúsított új alkotmánybíró, fejedelmi nyugdíjat kap majd az alkotmánybírói fizetése mellé

Jó biznisz talárosnak lenni Romániában.

Hirdetés

Nagyon bejött az élet Bogdan Licu helyettes legfőbb ügyésznek, akit néhány hete választott a képviselőház az alkotmánybíróság új tagjává: új tisztsége miatt a nyugdíjazását kérte az ügyészi testületből.

A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács már döntött is arról, hogy megküldi az államfőnek jóváhagyásra a nyugdíjazásról szóló javaslatot.

Mindezt úgy, hogy Licu még csupán 52 éves.

A román igazságszolgáltatás ugyanis így működik: lehetséges korai nyugdíjba vonulni, hogy aztán az ember egy még rangosabb pozícióban folytassa a pályafutását az igazságszolgáltatásban.

Sőt az egészben az a legszebb, hogy ily módon egyszerre kapja majd az alkotmánybírói illetményét és az ügyészi nyugdíját.

Amelyek közül egyik sem kis összegű.

Igazságügyi források szerint

Licu havi 28 000 lej körüli nyugdíjra számíthat.

Alkotmánybíróként pedig mintegy 25 000 lejes fizetés tesz majd zsebre havonta, amint május 10-étől elfoglalja a helyét.

Mindezt ráadásul úgy, hogy korábban számos ellentmondásos ügybe keveredett.

Például azzal vádolták meg, hogy doktori disszertációjának nagy része plágium, azt annak a Cristi Danileț nevű bírónak az egyik írásáról másolta, akivel szemben a parlament alkotmánybírává választotta.

A tanulmányival sincs minden rendben.

1995-ben ugyanis a Spiru Haretről elnevezett, nem túl jó hírű bukaresti magánegyetemen végzett, de mivel a Spiru Haret Egyetem nem rendelkezett akkreditációval, 1996-ban a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetemen szerezte meg az alapfokú diplomáját.

Hirdetés

De nem muzsikált valami fényesen a záróvizsgán: büntetőjogból ötöst, polgári jogból hatost kapott, és a munkajog vizsgán elért tízes mentette meg a vizsgaátlagát.

Ehhez képest csupán tíz hónappal a vizsga után, még 1996 decemberében ügyészi kinevezést kapott.

És a nem túl acélos vizsgaeredmények ellenére fényes ügyészi karriert futott be, 2009-ben már a bírák és ügyészek tevékenységét felügyelő Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács alelnöke volt – ebben az évben tett közzé a Hivatalos Közlönyben hirdetést arról, hogy elvesztette eredeti, a Spiru Haret Egyetemen szerzett diplomáját – aminek vélhetően köze lehet ahhoz, hogy éppen ekkor derült fény az egyetemi tanulmányai körüli visszásságokra és a plágiumügyre.

Azóta viszont karrierje töretlen, az utóbbi időben helyettes legfőbb ügyészként tevékenykedett, annak ellenére, hogy az igazságszolgáltatási tanács egy lesújtó szakmai jellemzés mellett – amely szerint

nem rendelkezik jövőképpel, nem képes világos menedzseri stratégiát kidolgozni,

nem igyekszik tovább mélyíteni szakmai ismereteit, nem hajlandó felelősséget vállalni, hiányosak a kommunikációs képességei – negatívan véleményezte a kinevezését.

Hogy aztán most a Szociáldemokrata Párt (PSD) javaslata nyomán fejedelmi összegű ügyészi nyugdíjjal kilenc évig az alkotmánybíróság tagjaként őrködjön az ország intézményeinek alkotmányossága fölött.

Mit is mondjunk: megfelelő ember a megfelelő helyen.

Hirdetés