Úgy tűnik, a Pfizer és a Merck csodabogyói nélkül kell átvészeljük az ötödik járványhullámot

Hiába minden előzetes stratégia, az ötödik járványhullám olyan felkészületlenül éri a román hatóságokat, mint általában télen a havazás.

Hirdetés

Ahhoz képest, hogy Románia elviekben egy átfogó stratégiával felvértezve vágott neki az ötödik járványhullámnak, a kötelező zöld igazolvány elkaszálása, az antivirális gyógyszerek hiánya, illetve a járóbeteg-ellátó központok kialakításának és a családorvosok tesztelésbe való bevonásának késlekedése nem arra utal, hogy ez a stratégia működne. A mai esetszámok is mutatják, hogy a vírus gyorsabban terjed, mint ahogy a döntéshozók mozgolódnak,

a hatósági habozásnak pedig mindig a betegek isszák meg a levét.

Mindeddig bízhattunk abban, hogy a koronavírus-fertőzés súlyos formái miatt veszélyeztetett betegek védelmére legalább a Merck és a Pfizer szájon át szedhető gyógyszere megérkezik Romániába, de a jelek szerint a gyártók nem bírnak eleget tenni a megrendeléseknek, így nem sok esély van arra, hogy ezekből még a közeljövőben kaphatunk. A Paxlovid és a Molupiravir forgalomba helyezésének szintén kevés az esélye, így a Favipiravir lesz az egyetlen antivirális gyógyszer, mely hamarosan már a patikákban kapható.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter a spotmedia.ro portálnak megerősítette, hogy nehézkesen megy a tárgyalás a gyártókkal. A szerződés aláírása után négy-öt héten belül érkezhetnének a gyógyszerek, de egyelőre azt még alá sem írták.

A Covid-19 kezelésére jelenleg csak a fertőző betegségekre szakosodott orvos, a tüdőorvos, a családorvos vagy sürgősségi osztályok orvosai írhatnak fel antivirális szereket. A Paxloviddal és a Molupiravirral történő kezelést az első tünetek megjelenése utáni első öt napban kell elkezdeni, a gond csak az, hogy

a romániai páciensek csak akkor fordulnak orvoshoz, ha már nagy a baj.

Hirdetés

Ráadásul a családorvosok ódzkodnak a koronavírus elleni antivirális szerek felírásától, egészen addig, amíg a kezelési javallatot meg nem kapják. Azaz központilag nem mondják meg, hogyan, kiknél, mikor kell alkalmazni a gyógyszert.

Az egészségügyi minisztérium azt ígéri, az indikációt a kétszáz járóbeteg-ellátó központ megnyitásáig megkapják az orvosok. Addig nem ártana, ha legalább a családorvosok tesztelésben való részvételét kiterjesztenék. A folyamat több megyében elakadt, mivel az orvosok nem írták még alá az egészségügyi biztosítóval a keretszerződéseket, és a Speciális Távközlési Szolgálat platformjához sem kaptak még hozzáférést.

Hirdetés