Illusztráció

Úgy földre tepertek egy részeg férfit a rendőrök, hogy az belehalt a sérüléseibe

Ez sem Amerikában, hanem Romániában történt.

Hirdetés

Alig veszett a feledés homályába a legutóbbi rendőri brutalitás okozta haláleset emléke, máris újabb borzolja a kedélyeket Romániában. A hivatalos rendőri tájékoztatás szerint a pitești rendőrség járőrcsapata egy tűzesetnél biztosította a helyszínt, amikor egy teraszon italozó, részeg férfi megtagadta a távozást. A rendőrök meg akarták bilincselni, de a 63 éves férfi ellenszegült.

Arra persze nem tér ki a szűkszavú rendőrségi közlemény,

mindez miként fajult odáig, hogy az illetőnek leállt a szíve, csak arról számolnak be, hogy mentőt hívtak hozzá, de a férfi életét vesztette. Az esetről tájékoztatták az ügyészséget.

A helyi sajtó birtokába került felvételből kiderül, hogy a szemmel láthatóan ittas férfi egy vendégekkel teli terasz mellett akadályozta a rendőrök és a tűzoltók munkáját. Többször nyugalomra intették, mindhiába. Az egyik rendőr hirtelen mozdulattal, erőteljesen a földhöz vágta,

közben négy-öt rendőr is rátérdepelt, hogy a földön tartsák.

Az ügyben Lucian Bode belügyminiszter is megszólalt, tragédiának nevezve minden olyan esetet, amikor egy rendőri beavatkozás során valaki meghal. Azt mondta, mindig is azt kérte a beosztottjaitól, hogy nyugalommal és felelősséggel járjanak el hasonló esetekben.

Az ügy kivizsgálását átadták az ügyészségnek, mely bántalmazó magatartás és gondatlanságból elkövetett emberölés miatt indított eljárást.

Hirdetés