A Prada ezereurós táskáit havi 250 eurós fizetésért gyártják Romániában

Noha a tavalyi év nem volt túl kedvező a divatipar számára, a népszerű olasz divatház újabb gyárat nyithat.

Hirdetés

A milánói Prada divatház az egyik legbefolyásosabb divatmárka a világon: a státuszszimbólumnak számító termékeit – luxus színvonalú ruhákat, cipőket és kiegészítőket – a romániai bérekhez képest megfizethetetlen áron értékesíti azon szűk réteg számára, mely megengedheti magának, hogy több ezer eurót fizessen ki egy táskáért.

Összesen 23 gyárral rendelkezik, ebből 20 Olaszországban, a többi Nagy-Britanniában, Franciaországban és Romániában, egészen pontosan Szeben megyében található. Utóbbi elsősorban a táskák és a kiegészítők gyártásával foglalkozik, több mint 300 munkás számára biztosítva megélhetést.

A divatipar az utóbbi 3-4 évben jelentős veszteségeket szenvedett, a legnépszerűbb luxusmárkák is gyárak és üzletek bezárására kényszerült. A pandémia első évében például csak Romániában 45 millió lejről 28 millió lejre csökkent a Prada mögött álló cég árbevétele.

Ehhez képest bővítette az alkalmazottak körét újabb 20 munkással, és 19 millió eurós befektetésekre készül egy új gyár építésével – értesült az üzleti ügyekkel foglalkozó bukaresti lap, mely azt sem mulasztja el megemlíteni, hogy az ezereurós táskákat alig 250 eurós havi fizetésért gyártják a romániai alkalmazottak. Az üzem helyszíne egyelőre nem ismert, viszont jó hír, hogy 313 új munkahelyet helyez kilátásba.

Hirdetés