Trianon 100 – választások 2020: gyötrelem, áldás, zsarolás

Hát persze. Tiszteljük egymást. A románok megszokták március 15-ét, mi pedig szokjuk meg december 1-ét és június 4-ét.

Hirdetés
A Főtér RoMánia rovatában a romániai román nyelvű média olyan véleményanyagait szemlézzük, amelyek vagy az itteni magyar közösséggel, a román-magyar kapcsolatokkal foglalkoznak, vagy a nyilvánosságot, a közbeszédet foglalkoztató forró témákat taglalnak.

Jelen szöveg a Covasna Media oldalon közölt cikk fordítása. Az alcímeket a szerkesztőség adta.

Van még idő 2020. június 4-éig, amikor 100 éve lesz annak, hogy aláírtak egy gyötrő békeszerződést. A helyhatósági választásig is van még idő, amelyre 2020. június 7-án kerül majd sor. De már mindkét esetben szítják a kedélyeket. Trianon és a romániai helyhatósági választás: gyötrelem, átok, áldás, zsarolás.

Tehát a jövő évi helyhatósági választás előtt lesz Trianon 100. évfordulója. Egy tragikus évszázad Magyarország számára, mely végre elnyerte azt a függetlenséget, amiért az 1848-as magyar forradalmárok harcoltak, de elvesztett bizonyos területeket, melyeket az osztrák-magyar birodalom vett el erőszakkal;

áldott évszázad Romániának, mely visszaszerezte Erdélyt – a román nép történelmi bölcsőjét.

Nem fogunk a történelmi tényeken lovagolni. A momentum valóságaira fogunk kitérni és kiemeljük, miként látja Trianont 100 évvel az aláírása után a 17 résztvevő állam: 16 győztes + 1 vesztes. Meg tudjuk érteni, hogy e szemszögből nézve Trianon nem öröm a magyarság számára. De nem értjük, hogy az RMDSZ vezetői miért kérik a románoktól, hogy szomorkodjanak, hogy elutasítsák ezt az ünnepet. Mi nem szenvedünk március 15-én, amikor a szomszédaink a magyarság napjának örvendenek – szükségünk volt némi időre, hogy elfogadjuk a helyzetet, de íme, most már nem szenvedünk.

Talán annak is eljött az ideje, hogy a magyar vezetők se szenvedjenek az ünnepeinken.

Veszélybe sodorják az etnikai békét, sugallja Korodi Attila RMDSZ-es képviselő. Ne őrjíts meg, tisztelt uram! A románoknak vajon az RMDSZ-FIDESZ vállán kellene sírniuk, hogy megőrizzék az „etnikai békét” Romániában?! A Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) vajon engednie kellene az RMDSZ állandó zsarolásának, hogy megőrizzük az „etnikai békét”?! A szerencsés egybeesés csúcsa, hogy a 2020. június 4-e napja alkalmából bevezetendő ünnepnap törvénybeiktatásának ötletét egy szociáldemokrata (PSD) parlamenti képviselő, Titus Corlăţean húzta elő a fiókjából. Miért „szerencsés egybeesés”? Mert a magyar politikusok, akik azzal dicsekednek, hogy bármit megtesznek az „etnikai békéért”, most már azzal fenyegetőznek, hogy megszavaznak egy PSD által esetleg benyújtott bizalmatlansági indítványt. Az ok: a kétfordulós helyhatósági választás sem az RMDSZ-nek, sem a PSD-nek nem felel meg. És, hogy a „szerencsés egybeesés” teljes legyen, a magyar vezetők azt sugallják nekünk, hogy

megosztjuk a nemzetet, ha törvényben mondjuk ki az Erdélyt nekünk visszaadó szerződés egy évszázadának ünnepét.

A zsarolást ügyesen elleplezték, jól elrejtették egy kétfordulós helyhatósági választásról szóló esetleges sürgősségi kormányrendelet (valójában kormányzati felelősségvállalási eljárásról van szó – a szerk.) elleni indítvány leple alá. Egy kétfordulós szavazás hátrányos lenne az RMDSZ-nek, melynek néhány erdélyi megyében nem sikerülne túl sok mindent kialkudnia. Valójában elveszítene néhány polgármestert és tanácsost Szatmár, Bihar és Máramaros megyében. Kettős szenvedés: néhány polgármester és helyi tanácsos elvesztése alig néhány nappal az után, hogy a románok egy magyar nemzet számára tragikus eseményt ünnepelnek meg.

Hirdetés

Miként lehet egymással kibékíteni ezeket a szenvedéseket és örömöket? Egyszerűen: kölcsönösen tiszteletben tartva az érzéseinket. És együtt dolgozva annak az országnak a jólétéért, ahol élünk, nem pedig egy zsarolásra és mocskos alkudozásokra ráállt etnikai párt illuzórikus választási sikeréért. Ez azt jelentené, hogy a magyar politikus elfogadja, hogy

a románoknak joguk van örvendeni Trianon egy évszázadának,

a román politikus pedig elfogadja, hogy „Trianon 100” a magyarok számára nem lehet ünnep.

Ami pedig egyes RMDSZ-es vezetők fenyegetőzését illeti, hogy a kormány ellen szavaznak egy PSD által kezdeményezett bizalmatlansági indítványra, nincs plasztikusabb érvem az egyik árnyalatokra odafigyelő olvasó G4Media-n megjelent bejegyzésénél: „Mint minden alkalommal, készek vagytok szégyentelenül prostituálódni, ha az érdekeitek ezt követelik meg.”

Íme, miként kapcsolódnak az évszázadok és válnak szét a politikusok! Trianon 1920 és a 2020-as helyhatósági választás – öröm, szenvedés, gyötrődés, fenyegetések és zsarolás. Baba Vanga semmilyen katasztrófát nem jósolt Romániának a következő évre, ő csak Putyin és Trump számára látott gondokat. Reméljük, hogy szomorúan, boldogan, de egészségesen túljutunk majd az új év „nagy megpróbáltatásain”: Magyarország provokációi a Trianon 100 témájában, helyhatósági választás, parlamenti választás.

Hirdetés