Illusztráció | Fotó forrása: politiadefrontiera.ro

Továbbra is nagy a jövés-menés Románia határátkelőhelyein

Pedig már tényleg csak az utazik, akinek nagyon muszáj, és vállalja a 14 napos otthoni vagy intézményes karantént.

Hirdetés

Folytatódik a népvándorlás az elviekben lezárt határokon át: az elmúlt 24 órában mintegy 18 ezren érkeztek az országba, és 12 500-an hagyták el Romániát. A határrendészeti főfelügyelőség közleményében szereplő adatok szerint több mint 17 300 gépjármű lépte át Románia határát (9 200 gépjármű jött, 8 100 távozott), ezekben 30 800 személy utazott (külföldiek és román állampolgárok egyaránt).

A határrendészek 8 bűncselekményt és 11 szabálysértést azonosítottak be az átkelőhelyeken, illetve a zöldhatáron. 20 ezer lej értékű csempészárut foglaltak le, és 5 200 értékű büntetést róttak ki. Kilenc külföldi állampolgárt fordítottak vissza a határtól, mert nem teljesítették a határátlépés törvényi feltételeit, és 3 állampolgárt nem engedtek távozni az országból.

Szerda déltől lépett érvénybe az az újabb katonai rendelet, mellyel tovább korlátozták a kijárást Romániában. Az új rendelkezések szerint a beutazók ezentúl – függetlenül attól, honnan érkeznek – 14 napra házi elkülönítőbe kerülnek. Egy másik tényező, ami befolyásolhatta a határforgalmat: szerda estétől Románia már nem csak Olaszországgal és Spanyolországgal, hanem Németországgal és Franciaországgal is felfüggesztette 14 napra a menetrendszerű légi közlekedést. Az állandó változtatások miatt meglehetősen követhetetlen, hogy hová lehet még egyáltalán utazni, és milyen feltételekkel.

Románia a hét folyamán sárga zónás ország lett, azaz a koronavírus-fertőzöttek száma meghaladja az 500 főt, tehát elviekben mindenkire, aki átlépi a határt 14 napos lakóhelyi elkülönítés vár. Távozás esetén a célországtól is függ, milyen feltételekkel engedi be a román állampolgárokat.

Hirdetés