Tovább romlik a viszony Románia és Oroszország között, nem lett túl jó a nyolcadikosok képességfelmérője – hírmix

Egy román férfit pedig előzetes letartóztatásba helyeztek a görög hatóságok, mert a gyanú szerint már harmadszor okozott szándékosan erdőtüzet.

Hirdetés

Rosszabb eredményeket értek el a nyolcadikosok, mint az elmúlt években

A nyolcadikosok 74,4%-ka ért el 5-ös, vagy annál magasabb átlagot az idei képességfelmérő vizsgákon – ez az eredmény pedig rosszabb, mint az elmúlt három év átlagai. A diákoknak a matematikával gyűlt meg leginkább a bajuk, ebből a tárgyból mindössze 68,7% kapott átmenő jegyet, míg románból 77,6%. Anyanyelv és irodalomból 90,5% ment át, ami jobb, mint a tavalyi eredmény, de rosszabb, mint a tavalyelőtti. Utóbbi tárgyból 68-an kaptak 10-es osztályzatot, míg szín tízes átlaggal az országban összesen 65 diák teljesítette a megmérettetést. Matematikából különben 1060-an, románból pedig 407-en kaptak 10-est. Az idei képességvizsgákon a 8-ikosok 95,3%-ka, 152 903 diák vett részt.

Most az oroszok utasítottak ki egy román diplomatát

Nemkívánatos személlyé nyilvánították, azaz lényegében kiutasították Oroszországból a moszkvai román nagykövetség egyik munkatársát. Ezzel tovább hidegül a két ország közötti, amúgy sem túl fényes viszony. A román külügy indokolatlannak nevezte a lépést, amely szerintük csak válasz arra, hogy május 24-ikén Románia utasította ki az országból a bukaresti orosz követség egyik munkatársát, mégpedig kémkedés gyanújával. Az orosz diplomata kiutasítását azután jelentették be, hogy a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) letartóztott egy román állampolgárt, aki 2022 óta román vagy NATO-katonai célpontokat figyelt meg Tulceában, és az adatokat továbbította a bukaresti orosz nagykövetségnek.

Gyújtogatással vádolnak egy román férfit a vegetációtüzektől sújtott Görögországban

Előzetes letartóztatásba helyeztek a görög hatóságok egy román férfit, aki a gyanú szerint szándékosan okozott erdőtüzet az attikai régióban lévő Rafina város közelében még szombaton. A férfi tagadta a tettét, azt állította, azért tartózkodott a régióban, mert el akarta oltani a tüzet. A görög hatóságok azonban az elmúlt hónapokban már kétszer is szándékos tűzokozáson kapták a férfit, aki eddig mindkétszer megúszta a dolgot pénzbüntetéssel. Ha most is kiderül, hogy ő gyújtogatott, vélhetően már nem lesz ilyen szerencsés. Különösen annak fényében, hogy a görög tűzoltóknak a korábbi nyarakhoz hasonlóan idén is alaposan meggyűlik a bajuk a vegetációtüzekkel. Csak az elmúlt hétvégén tucatnyi helyen lobbant lángra a száraz növényzet, többek között Athén közelében is két helyen.

Hirdetés