Tovább nyugtatgat a védelmi minisztérium: nem mozgósítják a tartalékosokat

Az ukrajnai válság kapcsán egyre többen aggódnak, hogy Románia is belekeveredhet az esetleges harci cselekményekbe.

Hirdetés

Nincs szó arról, hogy az Ukrajna miatt Oroszország és a NATO között egyre feszültebbé váló viszony miatt a román hadsereg mozgósítaná a tartalékosokat – állítja a védelmi minisztérium.

A tárcának amiatt kell magyarázkodnia, hogy az egyik hírcsatorna kedden este meglehetősen riogatásra alkalmas hangnemben tálalta, hogy egy polgár, akit tartalékosként tartanak nyilván, mozgósítási parancsot kapott.

A hír kiválóan alkalmas a pánikkeltésre, ám a védelmi tárca illetékesek igyekezett lehűteni a kedélyeket.

Cosntantin Spânu tábornok, a minisztérium tájékoztatási osztályának vezetője azt mondja: egyszerű rutineljárásról van szó, amire minden évben sor kerül, mivel a hatályos törvények így írják elő.

A tábornok szerint

a hadkiegészítő parancsnokságok minden évben ellenőrzik a tartalékosok helyzetét,

és bár a kontextus, az ukrajnai helyzet miatt úgy tűnhet, hogy nem véletlen egybeesésről van szó, a helyzet az, hogy ez minden évben megtörténik.

Állítása szerint nincs az esetben semmi különös, a tartalékosokat 55 éves korukig nyilvántartják és időnként behívják őket ellenőrzésre, így a mostani esetnek semmi köze a térség biztonsági helyzetéhez.

Hirdetés

A műsorban felvetették ugyanakkor, hogy az érintett személy korábban nem kapott ilyen mozgósítási parancsot, csak most.

A tábornok szerint ez sem jelent semmit: több oka is lehet, a tartalékosok nyilvántartása ugyanis folyamatosan módosul.

Megtörténhet például, hogy valaki betöltötte az 55. évét, és kikerült a mozgósítható tartalékosok köréből, ezért egy hasonló végzettségű személyt kerestek a helyére az adatbázisban, azért hívták be a hadkiegészítő parancsnokságra.

Ez azonban csak rutineljárás – állította a tábornok.

A napokban aktivizálta magát a védelmi minisztérium, hogy megpróbálja ellensúlyozni a közösségi médiában terjedő, pánikkeltésre alkalmas híreket.

Kedden például cáfolta, hogy a napokban katonai konvojok haladtak volna át az országon az ukrajnai helyzettel összefüggésben, és korábban Vasile Dîncu védelmi miniszter is igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy Románia nem venne közvetlenül részt egy esetleges orosz-ukrán konfliktusban.

Hirdetés