Történelmi finn siker a dán dráma árnyékában

Mindent elhomályosított Christian Eriksen drámája a foci Európa-bajnokság második napján: a pályán összeeső dán klasszis életét végül sikerült megmenteni és közel kétórás szünettel, de a játék ment tovább, finn és belga sikerekkel.

Hirdetés

A nap embere: Christian Eriksen. Hosszú percekig a dánok sztárjáért aggódott a futballvilág a koppenhágai dán–finn összecsapás első félidejének végén. Az Inter középpályását újra kellett éleszteni, kórházba szállítása után pedig az UEFA bürokratáinak több mint egy óra kellett annak eldöntéséhez, hogy folytassák vagy ne a mérkőzést. Végül 135 perccel az eset után újra fociztak a fiúk, akik akkor már tudták, hogy Eriksen élete immár nincs veszélyben.

A nap bemutatkozása: Finnország. Az első nagy tornájára kijutó válogatottnak drámai körülmények között, de sikerült megnyernie első mérkőzését, ami még akkor is bravúr, ha a dánok második félidejére rányomta a bélyegét Eriksen drámája. Erre a legjobb példa Pierre-Emile Höjbjerg erőtlenül kihagyott tizenegyese volt.

A nap átka: a hazai pálya. A dánok után az oroszok is otthon játszhattak a belgák ellen, de a 2018-as világbajnoksággal ellentétben most nem volt előny számukra a szentpétervári pálya. Mondjuk, a nagyapáink értékelték volna, ha a Don-kanyarban követnek el ennyi védelmi hibát.

A nap sorminta-rontói: a belgák. Az Eb első három mérkőzésen csak a második félidőben születtek gólok, aztán a belgák kettőt is lőttek az elsőben az oroszoknak.

A nap első tanulsága: nem érdemes futballkultúra nélküli országban Európa-bajnokságot rendezni. A bakui stadionban még a járvány miatti korlátozások miatt is 34 ezer néző lehetne, de a Svájc–Wales találkozót alig 8782-en látták a helyszínen.

A nap második tanulsága: nem érdemes minőségi infrastruktúra nélküli országban Európa-bajnokságot rendezni. A Bukarestre szombat délután lezúduló zápor miatt az osztrák válogatott nem tudta megtartani hivatalos edzését a bukaresti Nemzeti Arénában, mivel a játékosok többsége nem tud vízipólózni. Az alig tíz éve épült stadion gyepszőnyege és vízelvezető rendszerre pedig immár sokadszor mondott csődöt.

A nap elégedettjei: Vladimir Petkovic és Rob Page. Hiába lehet ötöt is cserélni, a svájci és a walesi edző is megelégedett fejenként kettővel, valamint egy-egy ponttal az egymás elleni meccsen.

Hirdetés

Napi COVID: az oroszok középpályása, Andrej Mosztovoj (Zenit) koronavírus-tesztje pozitív lett, helyére Roman Jevgenyev (Dinamo Moszkva) került a keretbe.

A-csoport, 1. forduló:

Wales–Svájc 1-1 (Moore 74., illetve Embolo 49.)

B csoport, 1. forduló:

Dánia–Finnország 0-1 (Pohjanpalo 60.)

Belgium–Oroszország 3-0 (Lukaku 10., 89., Meunier 34.)

 

 

Hirdetés