Fotó forrása: Tőkés László sajtóirodája

Tőkés László: Mi is magyarok vagyunk, és nem „nemzetárulók”!

Az EMNT elnöke ismét éles hangnemben bírálja a magyar kormány nemzetpolitikai államtitkárát, és úgy véli, nemcsak a választási sikerekről, hanem a kudarcokról is beszélni kell.

Hirdetés

„Nagy győzelmet arattunk mi, magyarok közösen Erdélyben, amely a decemberi parlamenti megmérettetéshez is biztos alapot ad az RMDSZ-nek.” „Külön köszönet jár azoknak, akik az RMDSZ-t támogatták”

– ezeket a mondatokat idézi Tőkés László a magyar miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárától, Potápi Árpád Jánostól, a romániai önkormányzati és parlamenti választások kapcsán kiadott közleményében.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke felhívja a figyelmet arra, hogy a „mi, magyarok” győzelme alatt nemcsak az RMDSZ eredményei értendők, hanem benne foglaltatik az EMSZ/EMNP/MPP a maga 43 ezer szavazatával, 10+6 polgármesterével, 310 helyi és megyei képviselőjével, sőt Tőkés ide számítja Gálfi Árpád és csapata székelyudvarhelyi győzelmét is.

Apropó Gálfi: Tőkés nemrég – miután bírálta Semjén Zsolt miniszterelnökhelyettest és Potápit a romániai önkormányzati választásokba való beavatkozásuk miatt – Duray Miklós durva kirohanásától („Neve magyar, gondolkodása sehonnai”, írta megejtő közvetlenséggel a felvidéki politikus) is megvédte az újraválasztott udvarhelyi polgármestert.

Tőkés ezúttal is meglehetősen nyíltan fogalmaz Potápi kijelentéseivel kapcsolatban:

„A választási kampány során Potápi Árpád az Országgyűlés plénuma előtt arra ragadtatta magát, hogy »nemzetárulóknak« (sic!) titulálja azokat, akik a Kövér László házelnök tiszteletbeli elnöksége alatt működő MPP és a szerény személyem védnöksége alatt álló EMNP színeiben önálló jelölteket merészeltek »ráindítani az RMDSZ-re«. Mi is magyarok vagyunk, és nem »nemzetárulók«! Az Államtitkár úr téved.”

Hirdetés

A volt püspök méltatja Soós Zoltánnak a magyar összefogás következményeként megvalósuló marosvásárhelyi sikerét, ugyanakkor „kellő kritikával” szemléli az eredményeket, mivel úgy véli, nemcsak a „történelmi sikerről”, hanem az ezt megelőző két évtizedes kudarcsorozatról is beszélni kell. Tőkés Nagyváradon és Bihar megyében, illetve az elszórványosodott Temesben, Máramarosban, Fehér és Brassó megyében, továbbá Kolozsváron elszenvedett veszteségeket említi negatív példaként.

Tőkés szerint a parlamenti választásokon az ötszázalékos parlamenti küszöb átlépéséhez teljes körű összefogásra van szükség, és

„ennek megvalósítása egyedül az RMDSZ-en múlik”.

Hirdetés