Tesztbál lesz az operaházban: egyelőre csak a beoltott közönségnek áriáznak a művészek Kolozsváron

A még májusban megtartandó előadás ötletére már Florin Cîțu miniszterelnök is rábólintott.

Hirdetés

Azt mindenki tudja, hogy Kolozsvár polgármestere, Emil „Untold” Boc akár már holnap szervezne egy jó nagy tesztkoncertet a városban, hátha megint jön majd a nagy pénz, mint a régi szép fesztiválos időkben. Nos a memory stick-lovasok egyelőre ugyan nem térnek vissza a kincses városba, hogy többezres közönség előtt nyomogassák a play gombot, ám az első tesztelőadásra hamarosan sor kerülhet, méghozzá (dobpergés)… az operában.

Az olvasók nagy része ezen a ponton abba is hagyta az olvasást, de aki még velünk van, annak elmondjuk, hogy a zárt térben történő előadás – de rég volt már ilyen! – ötletére már Florin Cîțu miniszterelnök is rábólintott, nyilván egy feltétellel. Naná: csak azokat engedik majd be, akik előzőleg beoltatták magukat Covid–19 ellen, és ezt bizonyítani is tudják a helyszínen.

Azt, hogy a közönség tagjainak kell-e maszkot viselniük, egyelőre nem tisztázták, mint ahogy az előadás pontos dátuma sem ismert, de a tervek szerint még május folyamán sor kerülhet rá.

Hogy hányan mehetnek majd be, egyelőre szintén nem tudni, a Kolozsvári Román Opera pedig egyelőre azt sem jelentette be, melyik előadást tűzik műsorra.

Hirdetés

Viszont, ha jól sikerül a dolog, az azt jelenti, hogy lassan-lassan visszatérhet a kulturális élet Kolozsvárra és más városokba is. Aztán, hogy Emil Boc Untoldjával mi lesz, az majd elválik.

Mindenesetre az az 5000 résztvevős barcelonai tesztkoncert, aminek a mintájára Boc is hasonlót akart szervezni, csak a prefektus lefújta, elég jól sikerült: az utólagos elemzések szerint mindössze hatan fertőződtek meg a koncert után, négyen ráadásul bizonyíthatóan nem az eseményen kapták el a vírust. Igaz, csak negatív teszt felmutatása és maszkviselési kötelezettség mellett lehetett csápolni.

Hirdetés