Illusztráció / Pixabay

Tesz még egy kört a parlamentben a speciális nyugdíjak eltörléséről szóló terv

Lehet tippelni, hogy ezúttal az érintett honatyák és az alkotmánybírák milyen indokot találnak a törvény-módosítás ellen.

Hirdetés

Egy nap sem telt el azóta, hogy az alkotmánybíróság alaptörvénybe ütközőnek találta az egykori parlamenti képviselők és szenátorok speciális nyugdíját eltörlő törvénytervezetet, a Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) egymással verseng annak érdekében, hogy ismét napirendre kerüljön a kérdés a parlamentben.

A törvénymódosítás újbóli benyújtásától azt remélik, hogy szigorúan odafigyelve a határidők betartására,

a taláros testület és az érintett exhonatyák nem találnak több fogást rajta,

így a mintegy nyolcszáz honatya végleg elbúcsúzhat az átlagosan 5800 lejnyi extra juttatásától. Az USR szerint az alkotmánybírák igazságtalanul jártak el, amikor azzal az indokkal dobták vissza a tervet, hogy egy nap alatt, kapkodva, érdemi vita nélkül ment át a parlamenten. Valójában 2021-ben nyolc nap telt el a benyújtás és az elfogadás között.

„Lássuk, hogy egyes alkotmánybírák, esetleg a volt parlamenti képviselők milyen indokot találnak, hogy újból alkotmányellenesnek kiáltsák ki” – nyilatkozta nem túl optimista hangnemben Cristian Seidler képviselő.

A speciális nyugdíjak ezen kategóriáját 2015-ben, az akkor még Liviu Dragnea vezette Szociáldemokrata Párt találta ki, ezért is

érdekes, hogy megszüntetéséért újabban az USR mellett a PSD is kardoskodik.

Hirdetés

Tudatták, nem értenek egyet azzal, hogy az egykori parlamenti képviselők és szenátorok speciális nyugdíjban részesüljenek, ezért ők is benyújtsák a törvénymódosítást. Marcel Ciolacu PSD-elnök erre még rátett egy lapáttal, mondván, ő személyesen nem érintett, mivel egyetlen honatyai mandátumát sem teljesítette végig, kifejezetten azért, hogy ne járjon neki a pénz.

Mindkét párt azt állítja, addig fog küzdeni a speciális nyugdíjak eltörléséért, amíg kifogynak a jogi eszközökből. Úgyhogy megnyugodhatunk…

Hirdetés