Nem lepődtünk meg: visszakaphatják különleges nyugdíjaikat az exhonatyák (FRISSÍTVE)

Hetven egykori parlamenti képviselő és szenátor indított pert, mert tavaly elvették tőlük az átlagosan 5800 lej körüli extra juttatást. Az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek tartja az ezt lehetővé tevő jogszabályt.

Hirdetés

A Szociáldemokrata Párt (PSD) vezette kormány – az RMDSZ támogatásával – még 2015-ben vezette be a parlamenti képviselők és szenátorok számára biztosított speciális nyugdíjat, mely évente tízmillió euró többletkiadást jelent az országnak.

 Több mint nyolcszáz honatya részesült az átlagosan havi 5800 lej körüli összegből, a többi juttatás mellett.

Csak összehasonlításképpen: a havi átlagnyugdíj értéke 1300 lejtől 2000 lejig terjed, megyétől függően. A számokból is kiderül, hogy míg egy átlagos nyugdíjas egy élet munkája után alig tudja fedezni a saját létfenntartását, a honatyák érdem nélkül juthatnak az átlagnyugdíjhoz képest lényegesen magasabb extrákhoz.

Az utóbbi években elsősorban az USR kezdeményezésére történtek próbálkozások a speciális nyugdíj eltörlésére, a többi párt kétkulacsos politikát folytatott ezzel kapcsolatosan. Az RMDSZ például 2021-ben azért nem szavazta meg a speciális nyugdíjak eltörlését, mert úgy vélte,

mindegyik kategóriát egyszerre kell megszüntetni.

Az akkori szavazáson 357-en támogatták a törvénymódosító javaslat elfogadását, csak az RMDSZ 30 politikusa nem szavazott. Ettől függetlenül átment a plénumon.

A kilenc tagú alkotmánybíróság csütörtökön állapította meg, hogy a jogszabály alaptörvénybe ütközik. A döntést szavazattöbbséggel hozták meg a talárosok közleménye szerint. A kilenc alkotmánybíró közül hat szavazott a speciális nyugdíjak mellett, egyikük, Daniel Morar viszont tüntetőleg távozott a gyűlésteremből, mert kollégái nem értettek egyet a végérvényes döntés elhalasztásával.

Hirdetés

Morar azt állítja, hogy a döntés érvénytelen, mivel az aláírása nélkül nem alkalmazható, ezt azonban cáfolja Augustin Zegrean, az alkotmánybíróság volt elnöke. Tisztázta: a bírák kötelesek részt venni a szavazáson, és a terem elhagyása nem elfogadott gyakorlat. Másrészt halasztásra csak akkor kerülhet sor, ha két alkotmánybíró is egyetért vele.

A hivatalos alkotmánybírósági indoklás szerint a törvényhozóknak tiszteletben kellett volna tartaniuk a sürgősségi eljárás szabályos menetét a módosításkor, betartva a határidőket, ez azonban nem történt meg.

Az előzményhez hozzátartozik, hogy az érintettek közül 70 honatya támadta meg a 2021/7-es törvény módosítását, többek között az Arad, a Fehér, a Beszterce-Naszód, a Kolozs, a Hunyad, a Máramaros, a Szilágy és a Temes megyei törvényszéken.

Hirdetés