Fotó forrása: Opiniatimisoarei.ro

Temesváron avatták fel a világ legnagyobb menekültközpontját

A 200 személy befogadására alkalmas létesítmény december elején kezdte meg a működését.

Hirdetés

Kétszáz személy befogadására alkalmas menekültközpont kezdte meg működését december elején Temesváron, kedden pedig a belügyminiszter, Marcel Vela is megtekintette azt.

Maga a Temesvári Tranzitközpont már 2008 óta működik

(most csak egy új épületet kapott) egy Románia, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) közötti háromoldalú megállapodás keretében, és eddig már több mint 3000 menekültnek segítettek – többek között Szíriából, Eritreából vagy Szudánból érkeztek ide egy időre menekültek, háborús területekről vagy olyan országokból, ahol az életük veszélyben forgott.

A most felavatott és működésbe helyezett központ azonban a világ legnagyobb hasonló intézménye,

amelyet EU-s forrásokból hoztak létre, és a nemzetközi menekültszervezetek finanszírozzák a működését.

A földszinttel és két emelettel rendelkező központban maximum 8 személyes szobák vannak, minden emeleten vannak mosdók és konyhák, a menekülteknek lehetőségük van olvasni, tanulni (például angol nyelvoktatás is zajlik itt), internetezni, a gyerekeknek oktatóprogramokat szerveznek és így tovább.

Hirdetés

Egy menekült hat hónapig maradhat az intézményben, mielőtt tovább utazik, ezt a határidőt szükség esetén újabb fél évvel lehet meghosszabbítani.

Az új épületben jelenleg 16 személy van elszállásolva, nemsokára újabb 22 menekültet várnak, januártól pedig a háromoldalú megállapodásnak megfelelően tejes kapacitással fog működni a létesítmény.

Hirdetés