Távolságtartás? Maszk? Ugyan már, ha ortodox liturgiáról van szó, az ilyen világi hívságok nem számítanak

Mert az üdvözülés nem az ilyesmiken múlik.

Hirdetés

Ha valaki még mindig kételkedett volna, hogy az ortodox egyház jóformán állam az államban, és nagyjából azt tehet, amit akar, akkor itt az újabb bizonyíték.

Miközben a templomok mindenhol zárva maradtak, és a hívek a szabadtéri szertartásokon is legfeljebb korlátozott számban, egymástól távol, maszkban vehetnek részt rajtuk, egy Neamţ megyei ortodox kolostorban úgy döntöttek, felülírják az erre vonatkozó rendelkezéseket, elvégre azokat csak világi hatóságok hozták.

A Petru Vodă kolostorban vasárnap egy hét éve elhunyt szerzetesre, Iustin Pârvura emlékeztek, aki 1991-ben a kolostort alapította, és házfőnöke is volt.

Amúgy a jeles főpap még azért is említésre méltó, mert a 30-as, 40-es években a szélsőséges, fasiszta legionárius mozgalom híve volt, a 2000-es években pedig azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy elterjesztette: az útlevélben található chip a sátán számát tartalmazza.

Hirdetés

Nos, a jeles egyházfi emlékére rendezett liturgián több ezren vettek részt. Távolságtartásról, maszkról szó sem volt, a hívek úgy vettek részt az amúgy szabadtéri szertartáson, mintha nem lenne egészségügyi veszélyhelyzet.

Persze érthető, hogy senki sem aggódott az esetleges hatósági beavatkozás miatt, elvégre a résztvevők között a megye prefektusa, George Lazăr is ott volt.

Hirdetés