Tartózkodnak a hazaköltözéstől: csak Angliában félmillió romániai állampolgár tervez hosszú távra

Újabb megdöbbentő számok arról, hol vannak a gyerekkori barátaink…

Hirdetés

Tömegesen folyamodnak tartózkodási engedélyért Nagy Britanniában a külföldi állampolgárok, a szigetország ugyanis hamarosan tényleg kiléphet az EU-ból. Persze ezzel riogatnak már egy ideje, de most a legutóbbi dátum, amelyet erre nézve kitűztek, január 31.

A maradni akarók között csaknem félmillió romániai állampolgár van,

összesen 435 700-an kérvényeztek tartózkodási engedélyt; nálunk csak a lengyelek gurítottak nagyobbat 512 300 kérvénnyel.

Összehasonlításképpen:

tavaly decemberben ugyanez a szám román oldalról még csak 24 700 volt.

A listán utánunk az olaszok (291 000), a portugálok (231 100), a spanyolok (171 300), a litvánok (139 400) és a bolgárok (139 000) következnek.

Ha a britek ezúttal tényleg kilépnek a kontinens országainak gazdasági szövetségéből, az év végéig még érvényben lesznek a jelenlegi szabályok a határátlépésre vonatkozóan is, ám utána mindenki mehet isten hírével, akinek nincs tartózkodási és munkavállalási engedélye.

Hirdetés

Honfitársaink tehát még időben bebiztosították magukat, ami szépen megmutatja, hogy inkább elviselik az esős, ködös időjárást

és Boris Johnson frizuráját,

mint a lesújtó hazai viszonyokat.

Ennél azonban valószínűleg sokkal többen fogják honfitársaink közül kérvényezni a brit földön maradásukat: a legvégső dátum, amíg ezt megtehetik: 2021. június 30.

Hirdetés