Szovjet harci gépek fogtak el orosz harci gépeket a román légtér közelében

Előbbiek persze román színekben.

Hirdetés

Ismét farkasszemet nézett egymással a NATO és Oroszország a Fekete-tenger fölött: román harci gépek fogtak el négy orosz harci repülőt.

Az eset még csütörtökön történt: miután hírt kaptak arról, hogy két orosz Tu-22-es stratégiai bombázó, valamint az őket kísérő két Szu-27-es vadászgép megközelítette az észak-atlanti katonai szövetség légterét a Fekete-tenger fölött, a NATO Szövetséges Légi Parancsnoksága értesítette Bukarestet, a román légierő pedig két vadászgépet küldött az orosz repülők elfogására.

Persze az eset még nemzetközi vizek fölött történt, az oroszok nem kockáztatják meg, hogy megsértsék a NATO-tagállamok légterét, az ilyen repülések célja elsősorban az, hogy egyrészt bosszantsák egy kicsit a nyugatiakat, másrészt hogy jelezzék: továbbra is számolni kell velük.

Amúgy a románok valamiért úgy gondolták, hogy ismét két, szovjet gyártmányú, majd izraeli segítséggel valamivel korszerűbbé tett, de számos tragikus légi baleset főszereplőjeként ismertté vált MiG-21 Lancer lesz a legalkalmasabb a feladat elvégzésére.

Ami az idősebb orosz pilótákban nosztalgikus érzéseket ébreszthetett fel, talán még le is fényképezték a régi jó ismerősöket.

Amúgy persze a román gépek is fényképeztek, hiszen az elfogást továbbra sem szó szerint kell érteni.

Hirdetés

Ez a folyamat azt jelenti, hogy az érintett országok légiereje riasztást kap: orosz gépek közelednek a NATO légtere felé.

A felszálló vadászgépek feladata az, hogy megközelítsék az érkező gépeket, és jelezzék: észrevették őket. Majd leolvassák az azonosító számot, beazonosítják a géptípust, lefényképezik, és egy ideig kísérik őket.

Vagyis ez is afféle erődemonstráció: a NATO is jelzi, hogy észrevette az orosz erőfitogtatást, és résen van, nem lehet csak úgy röpködni a szövetség határai mentén.

Az ilyesmi persze rutinfeladatnak számít, de azért jelzi: messze vagyunk a mennyei béke és a nagy összeborulások korától.

Hirdetés