Szintet lépett Gyulafehérvár is: két hétig szigorú zárlat következik

Ahogy több más Fehér megyei településen is.

Hirdetés

Újabb dél-erdélyi megyeszékhellyel és számos további településsel bővül a koronavírus-járvány miatt szigorú karanténba helyezett városok, illetve községek listája: a Fehér megyei katasztrófavédelmi operatív törzs vasárnap este eldöntötte, hogy Gyulafehérvárt, valamint Szászsebest, Balázsfalvát, Kudzsirt, Abrudbányát és Maroscsüged községet is vesztegzár alá helyezi.

A döntés azt jelenti, hogy nem hozott eredményt a megyei illetékesek hónap eleji döntése, amellyel már napokkal a november 9-én országosan hatályba lépett éjszakai kijárási tilalom bevezetése előtt megtiltották, hogy az érintett településeken este 11 és reggel 5 óra között alapos indok nélkül bárki is az utcán tartózkodjék.

Mint kiderült, Gyulafehérváron és Balázsfalván már 10 ezrelék fölött van a fertőzöttek aránya az elmúlt 14 napban – vagyis ezer emberre tíz fertőzött jut.

A karantén kedden lép hatályba, és 14 napig tart majd.

Hirdetés

Ezen idő alatt a már tavasszal megszokott korlátozások következnek: napközben is csak írásos nyilatkozattal lehet közlekedni, amelyen meg kell jelölni, mi az úti cél.

Munkába és onnan haza lehet menni, orvoshoz, bevásárolni, gyógyszertárba, rászoruló rokont gondozni vagy a lakhely közelében sportolni – de szigorúan csak egyedül.

Hirdetés