Szexuális szolgáltatásokat kért a rendőr az autóvezetői vizsgán nyújtott segítségért, de nem megy rács mögé

Így döntött jogerősen a bíróság.

Hirdetés

Nem erőltette meg túlságosan magát a brassói táblabíróság annak a Kovászna megyében tevékenykedő Neamţ megyei rendőrnek az ügyében, aki azzal vált országosan hírhedtté, hogy nem csupán kenőpénzt, hanem szexuális szolgáltatásokat is kért cserében azért, hogy egy nőnemű jelentkezőnek megkönnyítse a jogosítvány megszerzését az autóvezetői vizsgán.

A szigorúnak egyáltalán nem nevezhető ítészek súlyosbították ugyan a Kovászna megyei törvényszék által Adrian Costel Antonra korábban hozott alapfokú ítéletet, amelyek két év, kilenc hónap és tíz nap felfüggesztett szabadságvesztésről szólnak, de a rendőr ettől még nem kerül rács mögé.

Mert igaz ugyan, hogy a szabadságvesztés időtartamát három évre növelte, de továbbra is fenntartotta, hogy a büntetés letöltését négy év próbaidőre felfüggesztik.

A felfüggesztett ítéletet vesztegetés elfogadása és a hivatali beosztás szexuális visszaélésre való felhasználása miatt rótták ki rá.

A vádpontok között szerepelt a jogosulatlan haszonszerzést eredményező hivatali visszaélés is, ez alól azonban felmentették.

Igaz, attól eltiltották, hogy tanuló vezetőket vizsgáztathasson, és 90 napnyi közmunkára ítélték.

Emellett elkoboztak tőle 4235 lejt és 1100 eurót.

Egy másik, szintén a jogosítványokkal foglalkozó osztályon dolgozó korrupt rendőrt két év felfüggesztett szabadságvesztésre és 60 nap közmunkára ítéltek, és 3135 lejt, illetve 500 eurót koboztak el tőle.

Két, a vesztegetési ügyekben érintett gépjárművezető-oktatót szintén kisebb időtartamú, felfüggesztett szabadságvesztésre ítéltek hat vesztegetővel együtt.

Hirdetés

Emellett 14, vesztegetés útján szerzett jogosítványt is érvénytelenítettek.

Köztük azét a nőét is, aki szexuális szolgáltatásokat nyújtott a rendőrnek a jogosítvány megszerzésében való segítségért cserében.

Mint megírtuk, Adrian Costel Anton ellen idén februárban született alapfokú ítélet a Kovászna megyei törvényszéken, miután egy társával együtt négy évvel ezelőtt több vizsgázótól is csúszópénzt kért annak fejében, hogy átengedje őket a gépjármű-vezetői vizsgán.

A tarifa 250 lejtől 400 lejig terjedt.

Azt pedig már említettük, hogy volt olyan, nőnemű vizsgázó is volt, akitől szexuális szolgáltatásokat kért. Ennek fejében azonban már súgott is neki az elméleti vizsgán.

Hogy ez nem feltétlenül lehetett egyedi eset, az abból gyanítható, hogy az ügyészek által lehallgatott egyik telefonbeszélgetésében a felettese megrótta, mondván: férjezett nőkkel ne kezdjen ki, különben arra eszmél, hogy valaki leszúrja, vagy rálő.

Amúgy egy másik, 300 lejes vesztegetés miatt is eljárás indult ellene, ami nyomán júliusban emeltek ellene és a vesztegető ellen vádat.

Hirdetés