Szeretne már idén autópályán menni Kolozsvárról Nagyszebenbe? Höhö-höhöhö-höhö! Hö!

Megmondta már Petőfi is, hogy a víz az úr, és tényleg. Az autópályaterveinket is elmoshatja.

Hirdetés

Van ugye az észak- és a dél-erdélyi autópályát összekötő Torda-Szászsebes autósztráda, amiből már csak a Marosszentimre és Nagyenyed közötti 24 kilométeres szakasz hiányzik az átadáshoz, és amiről a kivitelező azt mondja, hogy augusztusra kész lesz.

Eközben a Pro Infrastruktúra Egyesület elnöke, Ionuț Ciurea mérget venne rá, hogy nemhogy nyárra, de még idén sem lesz kész ez a nevetségesen rövid szakasz.

Az ok? A víz.

A 19. kilométernél, a Fehér megyei Vajasd (Oiejdea) magasságában ugyanis rengeteg talajvíz szivárog fel az agyagos földből, ami instabillá teszi az út alapját, sőt már a domboldal lecsúszását meggátolni hivatott támfalakat is meggyengítette.

A kivitelező, a görög Aktor vállalat, illetve az őket megbízó országos közút-karbantartó hatóság (CNAIR) esküdözik ugyan, hogy tartani tudják az augusztusi határidőt, de Ionuț Ciurea is látott már karón varjút.

Elvileg a görögök időben tisztában voltak a vajasdi problémával, és most is azt mondják, hogy amennyiben nem támasztanak velük szemben bürokráciai akadályokat – höhö! – akkor meg tudják időben oldani a problémás szakasz vízelvezetését és a megmozdult támfalak megerősítését.

Maga a közlekedési miniszter, Cătălin Drulă is azt mondja, hogy nem olyan nagy mérnöki kihívás ez az egész, és hogy máris két-három megoldási javaslat van az asztalon, tehát minden rendben lesz. A gond viszont éppen az, hogy az augusztusi határidő mellett márciusban még mindig két-három lehetséges megoldási javaslat pihen az asztalon.

Hirdetés

Abból még ki kell választani egyet, az az egyet az összes illetékes hatóságnak jóvá kell hagyni, valakinek külön le kell pecsételnie, valakinek külön alá kell írnia, vissza kell küldeni, a küldönc is majd meglátja, mikor lesz ideje visszavinni, lehet még visszakérik láttamozásra is – és akkor már eleve karácsony lesz.

És még csak azután fognak neki a tényleges melónak. De valamelyik augusztusra kész lesz, az biztos.

Pedig, ha meglenne az a vacak kis szakasz, akkor az észak- és a dél-erdélyi autópályák már meglévő szakaszaival együtt folyamatosan autópályán lehetne közlekedni Kolozsvár és Nagyszeben között.

A Torda-Szászsebes autósztráda második szakaszán eredetileg 2015-ben kezdtek el dolgozni, és 2016-ra kellett volna elkészülnie. Azóta folyamatosan halogatják; tavaly is azt mondták, hogy meglesz (tavaly) novemberre.

De aztán inkább bontani kezdték, mert az évekkel ezelőtt lerakott alapokat kikezdte az idő vasfoga… ¯\_(ツ)_/¯

Hirdetés