Szerelmet vallott Iohannis a Román Hírszerző Szolgálatnak

Tudják, annak, amit a fekete március nyomán hoztak létre.

Hirdetés

Megható, igazi ragaszkodást tükröző üzenetet küldött csütörtökön Klaus Iohannis államfő a Román Hírszerző Szolgálatnak (SRI) abból az alkalomból, hogy a román kémintézmény harminc éve jött létre. (Meglehetősen dicstelen körülmények között, mint tudjuk).

Az államfő megköszönte a román közbeszédben csak „kék szemű fiúknak” hívott hírszerzők „erőfeszítéseit és komolyságát”.

Iohannis az egész üzenetet a jelenleg éppen dúló koronavírus-járványra spulnizta fel, amelyben szerinte a SRI-nek alapvető szerepe van.

„Ebben a kontextusban kiemelten értésessé válik az önök közreműködése, a szolgálat kiváló elemző- és előrejelző képessége igazán hasznos a döntéshozók számára, akik nehéz harcot vívnak az új koronavírus okozta fertőzés megállításáért” – ömleng Iohannis.

Aki azt is hozzáteszi, hogy a SRI működésének három évtizede alatt profi módon, hazafiasan és szigorúan a törvény szabta jogkörök határain belül járt el, és értékelte, amit a szolgálat a nemzetbiztonság érdekében tett.

Oké, egyrészt tudjuk, hogy minden országban működik hírszerző és elhárító szolgálat, meg azt is, hogy az ilyen évfordulós üzenetek – különösen kerek évfordulókon – rendszerint bővelkednek a dagályos, bombasztikus és émelyítően gejl közhelyektől.

Hirdetés

De azért mégiscsak nehéz elvonatkoztatni attól, hogy a kisebbségi származású román államfő annak az intézménynek hajbókol ilyen mélyen behajolva, amelynek létrejötte érdekében elődszervezete, a securitate hathatós közreműködésével egy másik kisebbségi közösség, a marosvásárhelyi magyarok ellen szerveztek pogromot 1990 márciusában. (Lásd még: fekete március).

És amelyik nemzetbiztonsági kockázatként tartja számon a magyarokat.

Nem akarunk álnaivnak tűnni, nem is vártunk egyebet Iohannistól.

De éppen ezért érdemes az ilyen gesztusokat rögzíteni.

Hirdetés