Szép összeget kaphatott Ciucă doktori pótlék címén az elmúlt években

Mert a doktori cím – amit egyes vádak szerint plágium útján szerzett – nem csupán a dicsőséggel jár.

Hirdetés

Bár az önmagában is súlyos, ha valaki plágium útján szerez doktori címet, azonban nem csupán azért visszás a helyzet, mert lejáratja önmagát, hanem azért is, mert egy doktori diploma egész szép összeget hozhat a birtokosának.

Mindez annak nyomán vált ismét érdekessé, hogy Nicolae Ciucă miniszterelnököt azzal vádolta meg egy tényfeltáró portál, hogy hadtudományi témájú doktori disszertációjából 42 oldalt más művekből másolt a forrás feltüntetése nélkül.

Mindaddig, amíg be nem bizonyosodik, hogy a vádak igazak, Ciucă ártatlannak minősül, ugyanakkor nem mellékes, hogy mennyi pénzt hozott a konyhára a doktori cím.

Nos, nem keveset.

Ciucă 2003-ban védte meg a doktori disszertációját, vagyis az azóta eltelt időszakban szinte folyamatosan jött a pénz.

Egy 1998-as törvény ugyanis arról rendelkezett, hogy a hivatásos katonák zsoldjuk vagy fizetésük 15 százalékának megfelelő összeget kapjanak pótlékként abban az esetben, ha doktori címmel rendelkeznek. Ezt 2016-ban módosították, akkor a minimálbér 50 százalékában állapították meg a pótlék összegét.

A rendelkezésre álló adatok alapján így is elmondható, hogy Ciucă a törvény kiemelt kedvezményezettjének bizonyult, még úgy is, hogy az összegek hozzávetőlegesek.

A tartalékos négycsillagos tábornok esetében problémát okoz, hogy csak 2008-tól állnak rendelkezésre a vagyonbevallásai, azonban feltételezhető, hogy a 2003 és 2008 közötti időszakban is kapta a pótlékot.

Ciucă a szóban forgó időszakban egy katonai egység parancsnokaként, vezérkari főnökként, majd szenátorként és miniszterként is tevékenykedett.

A 2008 és 2016 közötti vagyonbevallásai alapján abban az időszakban összesen 780 000 lejnyi nettó jövedelemre tett szert, ami nagyjából 1 300 000 lej bruttónak felel meg.

Hirdetés

Ez azért fontos, mert a 15 százalékos doktori pótlékot a bruttó jövedelem alapján számolták ki.

Vagyis ebben az esetben

mintegy 170 000 lej érkezhetett be a számlájára doktori pótlékként.

De ha csak a bruttó összeg felét nézzük, akkor is 85 000 lejt kaphatott.

2017-től hatályba lépett a módosítás, amely szerint a doktori pótlék a mindenkori minimálbér 50 százalékának felel meg. A jogszabály ugyanakkor azt is tartalmazza, hogy a közhivatalt betöltő személyek nem jogosultak a pótlékra. Mivel pedig Ciucă akkoriban vezérkari főnök volt, vélhetően már nem kapta az összeget.

De azért már addig is szép summa ütötte a markát.

Hogy jogosan vagy jogtalanul, az vélhetően eldől, miután a nemzetvédelmi egyetem etikai bizottsága kivizsgálja a plágiumügyet.

Hirdetés