Szép ígéret: a kormány biztosít táblagépet és maszkot azoknak, akiknek nem futja ilyesmire

Már csak az a kérdés, mennyi valósul meg belőle.

Hirdetés

A csillagot is leígéri az égről Ludovic Orban miniszterelnök, ha már a kormánypárt népszerűsége olyannyira csökkenőben van, hogy már az Erdélyt visszaszerző magyarok hagymázas fantazmagóriájához kellett nyúlni a figyelemelterelés érdekében: miután ezzel csak mérsékelten lehetett elterelni a figyelmet a kapkodásról és a kaotikus kormányzati kommunikációról, most a szegény sorsúak kormányzati támogatását lebegtette meg.

A kormányfő a csütörtök esti kormányülésen azt ígérte, hogy támogatni fogják azokat a diákokat, akik a koronavírus-járvány nyomán elrendelt iskolabezárások miatt nem tudnak részt venni az internetes oktatásban, mivel a szüleik nem engedhetik meg maguknak, hogy laptopot vagy táblagépet vegyenek.

Orban azt mondta: nekik a kormány biztosít majd táblagépeket.

És azokra is gondoltak, akiknek nemhogy számítógépre, de még maszkra sem futja, miközben a kijárási korlátozás május 15-i tervezett feloldása után annak viselése kötelező lesz a zárt nyilvános terekben és a tömegközlekedési eszközökön.

Orban szerint azok, akik a garantált minimálbérről szóló jogszabályok hatálya alá esnek, ingyen maszkokat kapnak majd.

A pénzt a kormányfő szerint a kormány tartalékalapjából biztosítják majd.

Hirdetés

Monica Anisie oktatási miniszter elmondta: a becslések szerint Romániában a több mint hárommillió diák között jelenleg mintegy 250 000 olyan gyerek van, aki a szükséges eszközök hiánya miatt nem fér hozzá az online oktatáshoz.

Sőt tanárok is vannak, akiknek nincs internet-hozzáférésük.

Remélhetőleg van annyi pénz a kormányzatai tartalékalapban, hogy ezt a helyzetet orvosolni tudják.

És persze azt is, hogy az ígéreteken túl a valós szándék is megvan rá.

Hirdetés