Szemeteskukába és műanyag zsákba is töltötték a benzint az üzemanyagpánik miatt

Ennyit értek a kormányilletékesek nyugtató szavai.

Hirdetés

Elképesztő méreteket öltött a pszichózis, amely azt követően lett úrrá az ország autótulajdonosain, hogy híre ment: egy belényesi benzinkutas 11 lejre vitte fel a benzin literenkénti árát, mivel ő is a megszokottnál drágábban kapta az üzemanyagot a MOL lerakatától.

Mint megírtuk, a romániai benzinkutaknál a további drágulástól való félelem miatt hatalmas sorok alakultak ki, hiába igyekezett Virgil Popescu energiaügyi miniszter megnyugtatni a kedélyeket, mondván: nem fenyeget üzemanyaghiány, az erről szóló pletykák csak álhírek, és hibrid háborús dezinformációs kampány részei.

Hogy az emberek mennyire bíznak a kormányban, az is jelzi, hogy a miniszteri nyugtatgatás ellenére egyes benzinkutaknál szürreális jelenetek játszódtak le.

Az egy dolog, hogy sokan teletankolták az autójuk üzemanyag-tartályát, de voltak, akik ennél is tovább mentek.

Olyan is akadt, aki kisteherautóval, annak platóján pedig hatalmas,

több száz literes műanyagtartállyal érkezett a benzinkútra, hogy így tankoljon fel üzemanyaggal a vélt nehezebb időkre.

És még ez volt a normálisabb eset.

Olyan is akadt ugyanis az Arad megyei Pankotán, aki egy furgonnal kanyarodott be a töltőállomásra, amelynek rakodóterében hat, egyenként 240 literes műanyag szemeteskuka sorakozott.

Az utasok leakasztották a töltőpisztolyt, és bár próbálták csukva tartani a raktér ajtaját, azért mégis látható, hogy a kukákba töltötték a benzint.

Olyan kép is napvilágot látott, amelyen az látható, hogy egy autós átlátszó műanyag zsákokba tankolt, amelyeket a nagyobb biztonság jegyében egyszerűen az autó csomagtartójába tett, de olyan is akadt, aki lovaskocsival csattogott be a kúthoz, hogy a szekéren álló olajoshordóba tankolja a benzint.

Hirdetés

Az ügyben a kormány is lépett: Nicolae Ciucă miniszterelnök ellenőrzéseket rendelt el, hogy megbírságolják azokat a cégeket, amelyek spekulálni próbáltak a benzinárakkal. Miután csütörtökön délelőtt egyeztetett az adóhatóság, a fogyasztóvédelem és a Versenytanács képviselőivel, közölte, azt kérte, hogy az ellenőrzések során véget kell vetni a valós gazdasági alap nélkül elkövetett visszaéléseknek, a vétkeseket felelősségre kell vonni, és a lehető legsúlyosabban meg kell büntetni azokat, akik instabilitást idéztek elő.

A Versenytanács máris közölte, górcső alá vette az üzemanyag-piacot, és kivizsgálja azokat az eseteket, amikor a benzinár minden gazdasági indok nélkül nélkül hirtelen hatalmasat nőtt.

Figyelmeztetett: a kartellezést a törvény szigorúan bünteti.

A Versenytanács elnöke, Bogdan Chiriţoiu elmondta, az Ukrajnát megtámadó Oroszország elleni szankciók bizonytalanságot idéztek elő a nemzetközi piacokon, de azért igyekeznek odafigyelni arra, hogy egyes cégek ne próbáljanak nyerészkedni az így előállt nehéz helyzetben.

Majd megjegyezte: a benzinkutak többségén nem nőttek nagyot az árak, így az emberek több ajánlat közül is választhatnak. Ha pedig valahol túl drága az üzemanyag, nem kell ott vásárolniuk.

Bár egyes romániai értesülések szerint az üzemanyag-pánik oka a MOL egyik magyarországi finomítójában bekövetkezett üzemzavar lehet, Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója azt mondta: Magyarországon nincsen üzemanyag-ellátási probléma, legfeljebb logisztikai, de az is lokálisan, és átmeneti jelleggel. Ennek oka, hogy a hatósági ár miatt sok kamionos is Magyarországon tankolja meg a járművét.

 

Hirdetés