Szégyen, ahogyan a betegekkel bánnak a járvány idején Erdély rákközpontjában (VIDEÓval)

Az ország különböző területeiről érkező páciensek jelenleg is tömött sorokban állnak, hogy bejuthassanak a kórházba, miután két hónapig nem kaptak kezelést.

Hirdetés

Nem vet túl jó fényt sem a kolozsvári Ion Chiricuță Onkológiai Intézetre, sem az országos illetékesekre, hogy nem sikerül megoldani, hogy a rákbetegek normális keretek között kapjanak kezelést, miután két hónapja erre vártak. Jelenleg is több százan állnak sorban az intézet előtt arra várva, hogy elvégezzék rajtuk a koronavírus-tesztet, aminek a függvényében folytathatják a félbehagyott kezelésüket.

A rákbetegekre különösen veszélyes a járvány, ehhez képest sokan nem tartják be a fizikai távolságtartást, van, aki maszkot sem vett fel. De az is tény, hogy a tesztelés hatékonyabb lebonyolításáért az intézet is sokat tehetne.

Mircea Abdurean prefektus nyilatkozata szerint naponta mintegy ötszázan érkeznek a rákközpontba az ország különböző megyéiből, az elmúlt héten több mint ezernyolcszázan fordultak meg az intézetben. Addig nem kaphatják meg a kezelésüket, amíg az országos algoritmus értelmében le nem tesztelik őket, ezért várakoznak az intézet előtt.

Hirdetés

A hatóságok egyébként eléggé titkolóznak az intézet helyzetével kapcsolatosan, ezt Emanuel Ungureanu parlamenti képviselő állapította meg, aki folyamatosan nyilvánosságra hozza a kórházakban zajló furcsaságokat. Most azt állítja, hogy fertőzési góc alakult ki az onkológiai intézetben, és ezt eltitkolja a kórház vezetősége. Erre a felvetésre Abrudean elismerte, hogy két Rădăuţi-i páciens tesztje pozitív lett, később pedig négy egészségügyi alkalmazottról (egy rezidensről, két asszisztensről és egy ápolóról) derült ki, hogy koronavírusos. Őket beutalták a járványkórházba. Egyébként pedig az alkalmazottakat hetente tesztelik.

Április közepén is volt egy hasonló eset, akkor húsz személy fertőződött meg. Az akkori vizsgálatok eredményéről is elfelejtettek tájékoztatni.

Hirdetés