Fotó forrása: a kórház honlapja (www.scjs.ro/)

Szeben megye alig két hét alatt elérte a járványnak azt a szintjét, amit más megyék másfél hónap során

Mindez csak azt igazolja, hogy tényleg illúzió volt a megye koronavírus-mentessége. A 90 igazolt beteg közül 22 egészségügyi alkalmazott.

Hirdetés

Amikor az ország legtöbb megyéjében már rég tombolt a koronavírus-járvány Hargita megye mellett Szeben volt az, ahol egyetlen igazolt esetet sem tartottak számon. Már akkor figyelmeztettek a szakemberek, hogy csak illúzió a megye vírusmentessége, hiszen rengeteg gyanús esettel találkoznak nap mint nap, csakhogy néha eltelik egy hét is mire a kolozsvári laboratóriumban tesztelik az elküldött mintákat.

Szebenben az első koronavírus-fertőzöttet két héttel ezelőtt, március 28-án regisztrálták: a megyei kórház sürgősségén dolgozó asszisztensről derült ki, hogy megfertőződött. Két hét alatt annyira megugrott a fertőzöttek száma, hogy az adatokkal Szeben megye a legkevésbé érintett megyék közül ott találta magát a „középmezőnyben”, és a számok egyre csak nőnek. A kórházban egyébként április 3-ától végeznek teszteléseket, naponta 50 és 80 mintával.

A legutóbbi adatok szerint 90 igazolt fertőzött van a megyében, ebből 22 beteg kórházi alkalmazott. A legtöbben (15-en) a megyei kórház gasztroenterológiai osztályán dolgoznak, ahol a covid-19 betegeket is ellátják. A kórházi részleget fertőtlenítették, a belgyógyászati szakellátásra szoruló betegeket a vasutas kórházba irányították át. Két orvos, egy mentős, három, az intenzív osztályon dolgozó orvosi asszisztens és egy szülészeti asszisztens szerepel a fertőzött kórházi alkalmazottak listáján.

A megyében az elmúlt időszakban nyolcan haltak meg a koronavírus következtében.

Hirdetés