Szakértő: ha a beoltatlanok azt hiszik, már nem is kell beoltatniuk magukat, a hajunkra kenhetjük a javuló eredményeket

Most nem szabad azt hinni: hátra dőlhetünk, végleg vége a járványnak.

Hirdetés

Szép és felemelő érzés, hogy a jelek szerint sikerült visszaszorítani a koronavírus-járványt, de ez még nem a végső győzelem: ahhoz az szükséges, hogy minél többen beoltassák magukat – figyelmeztetett mindenkit Raed Arafat.

A belügyminisztérium katasztrófavédelemért felelős államtitkára kedden este kommentálta a javuló eredményeket.

Mint mi is megírtuk, keddre zölddé vált az ország összes megyéje, vagyis 1,5 ezrelék alá csökkent a fertőzési ráta.

Arafat azt is elmondta, tavaly december óta nem voltak ilyen kevesen az intenzív osztályokon sem, vagyis az egészségügyi dolgozók is érzik, hogy csökken a rendszerre nehezedő nyomás.

Azonban egyrészt azért is óvatosnak kell lenni, mert most, hogy ismét elkezdődött az iskola, az ünnepi időszak után az emberek visszatértek a munkahelyükre, és az idő is szebb, tehát többen mozdulnak ki, akár ismét növelheti a fertőzések számát.

De még csak nem is ez a legfőbb gond, hanem az, ha egyesek azt hiszik: most már minden rendben van, és ha eddig nem oltatták be magukat, most már nem is kell.

Hirdetés

Márpedig ahhoz, hogy sikerüljön megtartani ezeket az eredményeket, sőt tovább javítani a helyzetet, az kell, hogy az is beoltassa magát, aki eddig még nem tette meg.

Ha ugyanis nem adatják be maguknak a vakcinát, akkor előbb-utóbb ismét jön a sárga és a vörös forgatókönyv.

Hiszen sokszor elmondták már a járványügyi szakemberek: igaz ugyan, hogy a mostani javuló eredmények nagy mértékben köszönhetők annak, hogy egyre több a beoltott, így a vírus egyre kevésbé tud terjedni, de a közösségi immunitáshoz legalább 10,4 millió beoltott szükséges.

Hirdetés