Illusztráció: Unsplash.com

Szabad lesz a „magyar húsvét” a diákoknak, a kormány felszámolná a maszek autójavításokat – hírmix

Temesvár pedig hiába fenyegetőzött forradalommal, a PNL akkor is összefog a PSD-vel

Hirdetés

Alin Nica hiába fenyegetőzött, Brassó mellett Temesváron is összefog a pártja a PSD-vel

Bár Alin Nica, a PNL Temes megyei szervezetének elnöke már a múlt hét végén forradalmat emlegetett, ha a bukaresti csúcsvezetés mégis úgy dönt, hogy az ő megyéjében is közösködik a PSD-vel a helyi önkormányzati választások tekintetében, a bukaresti csúcsvezetést ez nemigen hatotta meg. Hétfőn ugyanis a fejesek szépen megegyeztek abban, hogy valóban közös jelöltlistával mennek neki a választásoknak azokon a megyeszékhelyeken, ahol jelenleg USR-s polgármester az úr, mint Temesvár, Brassó és Bákó. Szintén közös jelöltek lesznek Bukarest 1., 2. és 5. kerületében. A jelenleg „magyar kézben” lévő megyeszékhelyek (Szatmár és Marosvásárhely) is szúrják az urak szemét, itt is elképzelhető, hogy közös jelölteket állítanak, de konkrét döntés még nem született. Brassóban és Temesváron is a PNL adhatja egyébként a polgármesterjelöltet, utóbbi esetben azonban ez azzal jár, hogy a PSD megyei elnöke, Alfred Simonis jelentkezhet be a Temes megyei tanács élére. Jelenleg ott éppen Alin Nica a tanácselnök, így nem véletlen, hogy megsértődött, amiért holmi politikai háttéralkuk miatt ki akarják húzni alóla a kényelmes bársonyszéket. A hírre azonnal reagált is a Facebook-oldalán. Szerinte az egyes egyének érdekei a pártérdek fölé kerekedtek, Bukarest pedig figyelmen kívül hagyta a temesvári liberálisok akaratát (hiszen egyhangúlag ellenezték a közös jelöltindítást). Mint mondta Temesvár és Temes megye mindig is jobboldali volt, „kommunista nosztalgia nélkül”, így a választók meg fogják bosszulni a felelőtlen lépést.

Nincs több autójavítás a blokk mögött: változhatnak a kártérítési szabályok

A szenátus elfogadott egy sor módosító javaslatot a kötelező gépjármű-biztosításokkal (RCA) és a kártérítések kifizetésével kapcsolatban. Eszerint saját kezűleg, illetve az ezermester szomszéd segítségével végzett javításokra a biztosítók maximum 400 eurónak (mintegy 2000 lej), vagyis a nettó minimálbér értékének megfelelő összeget fizethetnek ki előlegként az igénylőnek, az ennél komolyabb károkat csakis erre szakosodott szerelőműhelyekben lehet helyrehozni. A módosítás beterjesztői ezzel a blokk mögötti szereléseket, illetve a feketén történő javításokat akarják felszámolni. A biztosítók képviselői szerint azonban ez alapjában véve elhibázott lépés lenne, már csak azért is, mert sokan nem kívánják megjavítani a balesetben megsérült autójukat, ám nekik mégis igazolniuk kell majd a módosítások fényében a javítás tényét, még akkor is, ha egyébként nem jogosultak kártérítésre. A módosításokat egyelőre csak a szenátus fogadta el, így még nem léptek jogerőre.

Szabad lesz a „magyar húsvét” a diákoknak

A húsvétot a római katolikus, illetve protestáns rendtartás szerint ünneplő diákoknak nem kötelező iskolába menniük március 29-ikén, illetve április 1-jén, vagyis az ő naptáruk szerinti nagypénteken és húsvét hétfőn. Az oktatási minisztériumnak a tanfelügyelőségekhez kiküldött tájékoztatása szerint az érintett diákok hiányzásait igazolni fogják az említett napokon. Tehát az oktatás hivatalosan nem áll le, csak mentesülnek alóla a húsvétot a nyugati kereszténység naptára szerint ünneplő diákok. Ami a hasonló cipőben járó tanárokat illeti, a szaktárca azt javasolja az iskoláknak, hogy vizsgálják meg a létszámot és ennek függvényében döntsék el, hogy felfüggesztik a tanítást az említett napokon, vagy helyettesítik az érintett oktatókat.

 

Hirdetés