Fotó forrása: a kolozsvári karácsonyi vásár Facebook-oldala

Spórolni akarnak, de a karácsonyi díszkivilágításról nem nagyon hajlandóak lemondani a romániai városok

Van, ahol még több dekorációt szerelnek fel, és van, ahol az önkormányzat raktárában marad a több tízezer izzóval díszített, luxusáron vásárolt műfenyő, mert túl sok áramot fogyaszt.

Hirdetés

Míg az európai nagyvárosokban rendkívüli lépésekkel készülnek az idei télre, ami a leghíresebb karácsonyi vásárok korábban megszokott fénypompáján is érezhető lesz, a legtöbb romániai városvezető nem hajlandó lemondani a karácsonyi díszkivilágításról. Pár alapvető takarékossági intézkedést leszámítva – mint például a LED-es izzók használata vagy az éjszakai díszkivilágítás idejének lerövidítése – jelentősebb költségcsökkentő lépéssel a legtöbb városban nem készülnek, sőt, ahol megtehetik, kiegészítik a karácsonyi díszekre szánt keretet, hogy véletlenül se okozzanak csalódást a városlakóknak.

Nem állunk háborúba, az embereknek pedig szükségük van az ünnepi hangulatra – érvelt Ioan Turc, Beszterce polgármestere, aki szerint azzal sincs semmi gond, hogy újítani akarnak. A régiek mellé új, oszlopokra szerelhető fényfűzéreket 186 ezer lej értékben vásárolnak, a többi dekorációs elemet viszont bérlik, ahogy a tavaly is tették. A lehetséges költségcsökkentő intézkedések tervét még nem mutatták be, de várhatóan az utcai közvilágításon is spórolni fognak, nemcsak a díszkivilágítás idejét rövidítik le.

Kolozsváron is biztosan lesznek karácsonyi fények, Emil Boc polgármester ígérete szerint annyit költenek erre a célra, amennyit a város megengedhet magának. A tavaly egyébként 1,2 millió lejt költöttek csak a megvilágításra. Ami a spórolást illeti, a kolozsvári elöljáró a pazarlás csökkentésében bízik. Biztosította a városlakókat arról, hogy az alapvető szolgáltatásokon nem érződik majd a takarékoskodás, az utcai közvilágítás idejét is úgy csökkentik, hogy ne befolyásolja az emberek biztonságérzetét.

Az aktuális energiaárak felborították a konstancai városvezetés tervét is: eredetileg 1,2 millió eurót akartak költeni a fénydekorációra, végül megelégednek egy 700 ezer eurós díszkivilágítással. Egy másik szemléletes példa Zsilvásárhely, ahol a hat évvel ezelőtt, 100 ezer euróért vásároltak egy több tízezer izzóval díszített műfenyőt, amelyet most inkább hagyományos fenyőre cserélnek le, hogy csökkentsék az áramfogyasztást. A luxusdrága karácsonyi dekoráció tehát marad az önkormányzat raktárában, jobb időkre várva.

Hirdetés