Sosem haltak még meg egy nap alatt annyian, mint a keddi járványjelentés szerint

Minden egyéb szám szépen elkezdett csökkenni, így hamarosan túl lehetünk a harmadik hullám nehezén, de a kórházakban még mindig nagyon súlyos állapotok uralkodnak.

Hirdetés

2931 új fertőzést regisztráltak az elmúlt 24 órában 23 812 PCR- és 12 358 antigén teszt elvégzése után; a pozitivitási ráta az utóbbi időben megszokott 10%-hoz képest kisebb: 8,11%.

Ha megnézzük a grafikont, láthatjuk, hogy szép egyenletesen csökken a napi esetszám: a harmadik hullám csúcsa láthatóan négy héttel ezelőtt volt, akkor a legnagyobb értékek 6600 körül alakultak, majd a szigorítások meghozták a várt hatást, hiszen azóta hétről hétre csökkennek ezek a számok, most már 3000 körüli értékeknél tartunk.

Rémítő viszont az elmúlt nap során elhunytak száma: 237-en vesztették életüket a járvánnyal összefüggésben, ami abszolút rekordnak számít a járvány kezdete óta.

Ez még az utóbbi időszakhoz képest is nagy ugrásnak számít, és pontosan jelzi, mennyire leterhelt az egészségügyi rendszer, és hogy milyen sokan produkálják a betegség súlyos formáit a harmadik hullámban.

Lassan-lassan azonban mintha elkezdett volna csökkenni az intenzív osztályon ápoltak száma, bár még mindig nagyon sokan, jelenleg 1432-en vannak kritikus állapotban.

Hirdetés

Ha ez a csökkenés folytatódik, akkor az azt jelenti, hogy már látjuk a fényt az alagút végén, hamarosan kicsit normalizálódhat a helyzet a leterhelt Covid-kórházakban.

Ebben a pillanatban 12 113 embert ápolnak kórházban, további 46 551 igazolt fertőzött lábadozik otthoni, 11 837 pedig intézményes karanténban – szerencsére ezek a számok is csökkennek az utóbbi időben.

A lakosságarányos fertőzöttségi ráták is biztatóan csökkennek, már Ilfov megyében is 5 alatt van ez a szám.

A fővárosban 500, Kolozs megyében 192, Bihar megyében 137, Temes megyében pedig 101 új fertőzöttet regisztráltak tegnap óta.

Hirdetés