Segítség helyett kioktatást kaptak a szülők, amikor mentőt hívtak a vért pisilő kislányukhoz

A segélyhívásukat fogadó orvos-koordinátor nem sok empátiát mutatott az aggódó szülők és a beteg kisgyerek iránt.

Hirdetés

Valószínűleg egyetlen szülő sem kíváncsi a segélyhívásokat lebonyolító koordinátor kritikai észrevételeire közvetlenül azután, hogy gyermeke vért pisilt és emiatt mentőt hívna hozzá, de egy a Kolozs megyei házaspár ezt kapta a 112-es segélyhívószám tárcsázása után. A mentőszolgálat orvos-koordinátora – miután meglehetősen nyers és lekezelő stílusban kioktatta a kétségbeesett szülőket arról, hogy ez nem számít sürgősségi esetnek, majd azt is rájuk fogta, hogy elhanyagolták a kislány húgyúti problémáját – megtagadta a mentő biztosítását, a családorvoshoz irányította őket és letette a telefont.

Az eset még tavaly történt, de a szülők annyira felháborodtak a hölgy stílusán, hogy kikérték a Különleges Távközlési Szolgálattól (STS) a telefonbeszélgetés hangfelvételét, és nyilvánosságra hozták. Ebből kiderül, a hívást fogadó diszpécser szinte végig sem hallgatta, hogy mi a probléma, máris a családorvoshoz irányította az apát, aki azzal védekezett, hogy ebben az órában az családorvos nem érhető el. Majd az anyát kérte a telefonhoz, aki szinte el sem mondta, hogy mi a baj, azzal próbálta lerázni, hogy ez nem sürgősségi eset.

A beszélgetés akkor vett váratlan irányt, miután az apa kijelentette, hogy ha a gyermeknek baja lesz, akkor ő (mármint a diszpécser) lesz a hibás. Erre azzal reagált, hogy ő ugyan nem felel más gyerekéért, ő felnevelte a sajátjait. Nem kellett volna hagyni, hogy addig fajuljon a húgyúti probléma, hogy a kislány vért pisiljen, ez egyszerűen csak azt jelenti, hogy nem figyeltek rá eléggé. „Nem te mondod meg nekem, hogy mit kellene küldenem” – nyomatékosította a koordinátor, hogy márpedig nem fog mentőt küldeni hozzájuk.

A történet végül jól végződött, a harmadik telefonhívásra, nagy nehezen küldtek egy mentőt a kislányhoz, aki azóta meggyógyult. A szülők ettől függetlenül nyilvánosságra hozták a beszélgetést, mert elfogadhatatlannak tartják, hogy segítség helyett ilyen hangnemet kaptak.

A Kolozs megyei mentőszolgálat annyit közölt az eset kapcsán, hogy belső eljárást indítottak, mely még folyamatban van. Elismerték, hogy a segélykérőkkel való kommunikáció elsődleges fontosságú, és ebben az esetben lehetett volna sokkal hatékonyabb, viszont az is tény, hogy a hívások koordinálása egy stresszes feladat.

A Különleges Távközlési Szolgálat körül legutóbb a caracali gyilkosságok miatt robbant ki botrány, mivel a megerőszakolt, akarata ellenére fogva tartott, majd meggyilkolt Alexandra életét meg lehetett volna menteni, ha a hatóságok nem bénáznak, illetve ha összehangoltabban működik a segélyhívószám kommunikációs rendszere. Az akkori eset is rávilágított, nemcsak az infrastruktúrával van gond, hanem a híváskezelők empátiájával is.

Hirdetés