Sajnos megint gyilkos medvéről kell beszámolnunk

Ez most már kezd egyre jobban elfajulni.

Hirdetés

Mi sem bizonyítja jobban, hogy egyre súlyosbodik a medvehelyzet, mint hogy egy nap alatt két medvetámadás is történt, ráadásul az egyik halálos: miután vasárnap a Beszterce-Naszód megyei Simontelkén egy vadászt sebesített meg egy nagyvad, a Bákó megyei Berszinest (Bârsănești) közelében halálosan megsebesített egy férfit.

Az áldozat többedmagával gombászni indult, amikor a medve rátámadt.

Az állat olyan súlyos s érüléseket okozott a férfinak, hogy mire a mentők kiérkeztek, már halott volt.

Ugyancsak vasárnap este Brassóban riasztották a csendőröket, hogy elkergessenek egy anyamedvét, amely két bocsával a szemeteskukákat akarta megdézsmálni a városban.

Hasonló eset történt Fogarason is: a katasztrófavédelem sms-ben intette óvatosságra a polgárokat, miután az egyik társasház mellett medvét láttak.

Hirdetés

A medvék túlszaporodását az elmúlt két évben elsősorban Székelyföldön érzékelték, ahol gyakorivá váltak az emberek és háziállatok elleni medvetámadások. Idén azonban Románia egyre nagyobb területéről érkeznek hasonló jelentések, és a veszélyes vadállatok egyre szokatlanabb helyeken bukkannak fel.

Október közepén a Maros megyei Vámosudvarhelyen esett medvetámadás áldozatául egy horgász. Szombat reggel a Szeben megyei Medgyesen a főtér közelében bóklászott egy medve.

Mint ismert, a medveállomány azt követően szaporodott túl, hogy 2016-ban a Cioloș-kormány a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Korábban a környezetvédelmi minisztérium évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt. A környezetvédelmi tárca megrendelésére 2019 tavaszán készített állománybecslés szerint az országban 6450 és 7200 közötti a vadon élő medvék száma. A medvepopuláció megőrzésére vonatkozó, tavaly kibocsátott akcióterv szerint a nagyragadozók romániai élőhelyén ökológiai, társadalmi és gazdasági szempontból az optimális egyedszám 4000 lenne.

Hirdetés