Saját kárukon tanulták meg az érintettek, hogy a 250 lejes szociális kártyákkal nem szabad alkoholt és dohányterméket vásárolni

A hatóságok szépen letiltották a kártyákat.

Hirdetés

Már megint bebizonyosodott, hogy a jogokkal sokan nem csupán élni, hanem visszaélni akarnak: ezúttal a kormány által az infláció és a gazdasági válság miatt a rászorulóknak biztosított szociális kártyákkal próbáltak sokan trükközni.

De ráfaragtak.

Mint ismeretes, a kormány úgy döntött, hogy a jogosultaknak júniustól év végéig kéthavonta 250 lej értékű támogatást folyósít.

Az ügymenet egyszerűsítése és a visszaélések elkerülése végett korszerű megoldást választottak: bankkártya méretű, azokhoz hasonlóan használható szociális kártyákat küldtek az érintetteknek.

Nos, mint kiderült,

a júniusi nyitány óta több ezren próbáltak valamilyen módon visszaélni a támogatással.

Bár a kártyákkal csupán élelmiszer vásárolható, sokan alkoholt és dohányárut is szerettek volna venni velük.

Mások egyszerűen eladták volna a kártyát, gyakran a névértéknél jóval alacsonyabb áron.

Mindez azonban nem kerülte el az illetékes hatóságok figyelmét.

Marcel Boloș, a program lebonyolításáért felelős beruházásokkal és uniós projektekkel foglalkozó tárca vezetője elmondta:

a vétkesek kártyáit egyszerűen blokkolták, így azok nem használhatók.

Hirdetés

A miniszter azt is elmondta, hogy azok is pénz nélkül maradnak, akik ugyan jogosultak lennének, de nem sikerült őket azonosítani.

Boloș mindenkit emlékeztetett: a kártyákat a lakosság támogatására bocsátották ki, nem azért, hogy kereskedjenek velük.

Nem árt megfogadni a figyelmeztetést.

Az élelmiszerre költhető támogatás azoknak jár, akik 1500 lej alatti (vagy azzal egyenlő) nyugdíjjal rendelkeznek, ugyanakkor a közepes vagy ennél nagyobb fokú  rokkantsági nyugdíjjal rendelkezők, a kétgyermekes családok (nettó 600 lej alatti egy főre eső jövedelemmel), a hasonló helyzetben lévő csonka családok, valamint a hajléktalanok is kérhetik. Akik több kategóriába is tartoznak, egyszer folyamodhatnak az adómentes segélyért.

A program több mint 3,1 milliárd lejbe kerül, azonban ennek felét EU-s pénzekből fedezik. A nyugdíjpénztár aktuális becslése szerint 2 millió 861 ezer személyt érint.

 

 

Hirdetés