Romániában a legmagasabb azok aránya, akik a koronavírus-fertőzésen átesve szereztek védettséget

De ettől még egy újabb hullám jókora pusztítást tudna okozni.

Hirdetés

Romániában a legmagasabb azok aránya Európában, akik úgy szereztek immunitást a koronavírus-fertőzéssel szemben, hogy átestek a betegségen – derül ki egy most ismertetett brit tanulmányból, amelyet a Londoni Közegészségügyi és Trópusi Betegségekkel Foglalkozó Főiskola készített.

A skála másik végén Norvégia található: ott a védetteknek csupán 3 százaléka szerzett így immunitást.

Románia esetében ez az arány egyáltalán nem biztató, sőt: mivel az oltottak száma továbbra is alacsony, egy újabb járványhullám ismét alaposan megtizedelné a lakosságot.

A kutatás becslései szerint az eddigi közel 56 ezer mellett

további 70 ezer román állampolgár életét követelheti a járvány, ha nem nő az átoltottság, és az óvintézkedéseket sem tartják be.

Mint az közismert, Európában Portugáliában a legmagasabb – mintegy 90 százalékos – az átoltottság, míg Románia az EU-n belül az utolsó előtti helyen áll a maga 39,78 százalékos átoltottságával a teljes népességre nézve.

A tanulmány szerint Európában még összesen 300 ezer ember életét követelheti a járvány – ennek fényében hátborzongatóan magas szám a romániai 70 ezer.

Ez annak tudható be, hogy bár kiemelkedően magas azon romániaiak száma, akik a fertőzésen átesve szereztek immunitást. még mindig rengetegen fertőződhetnek meg – egyszerűen azért, mert nem oltatták be magukat.

A kutatás szerint a legjobban Nagy-Britannia áll, vagyis a szigetország áll a legközelebb ahhoz, hogy véget érjen ott a pandémia, annak köszönhetően, hogy sokan oltatták be magukat, és sokan estek át a betegségen.

Románia azonban az alacsony átoltottság miatt nem ennyire szerencsés, ezért van olyan egészségügyi szakértő is, aki attól tart, hogy itt a negyedik hullám és az ötödik között nem is igazán lesz szünet, és áprilisig, a meleg idő eljöveteléig viaskodunk a járvánnyal – persze abban az esetben, ha a következő néhány hétben nem nő drasztikusan az átoltottság.

Hirdetés

Egyébként az oltási kampány kudarca kapcsán Florin Cîţu volt miniszterelnök, aki az oltakozási kedv tavaszi kifulladása ellenére is arról beszélt, hogy a járványt sikerült leküzdeni, a kampány kudarca kapcsán azzal próbált védekezni, hogy

a hatóságok „a saját sikerük áldozatává” váltak:

miután az ország egy ideig éllovas volt, amikor mindenki számára hozzáférhetővé váltak a vakcinák, lelankadt az érdeklődés.

Azt is elismerte, nem bizonyult a leghatékonyabb meggyőző eszköznek, hogy ő és a kormánya tagjai próbálták az oltásokat népszerűsíteni.

Eközben Alexandru Rafila új egészségügyi miniszter az oltással kapcsolatos eddigi kommunikációt ostorozta, és arról beszélt: hiteles szakemberek bevonásával kell megtalálni a hangot minden társadalmi csoporttal.

Arról is beszélt, hogy a harmadik oltás felvételére buzdító kampány helyett egyelőre arra kell helyezni a hangsúlyt, hogy az emberek az első oltást felvegyék, hiszen

amíg a lakosság több mint 60 százaléka oltatlan, nem a harmadik oltás a legfőbb prioritás.

Egyébként az illetékesek pénteken tájékoztatást adtak arról is, mi a helyzet azokkal a súlyos állapotú fertőzöttekkel, akiket a negyedik hullám legnehezebb heteiben, amikor Romániában beteltek az intenzív osztályok, külföldre szállítottak kezelésre.

Mint kiderült, a statisztika meglehetősen szomorú: a 84, külföldre vitt betegből 41-en elhunytak.

Hirdetés