Románia újabb adag „testvéri” ajándék vakcinával építi tovább a soft powert Moldovában

Több mint 100 000 adag oltóanyagot küldtek a Pruton túlra.

Hirdetés

Köztudomású, hogy Moldova – lévén két hatalmi érdekszféra határán – egyelőre hiába ácsingózik arra, hogy az EU vagy a NATO tagja legyen, mint ahogy az is, hogy Románia nagyon szeretné, ha a Pruton túli állam Bukarest érdekszférájába kerülne.

Sőt sok román többé-kevésbé titkos vágya az ország bekebelezése,

amit Bukarestben általában az „egyesülés” eufemizmus használatával szoktak emlegetni.

Nos, a román befolyás növelésének eszközét jelentik többek között az Európa egyik legszegényebb országának számító Moldovának küldött különböző segélyek is – most, a koronavírus-járvány idején például az oltóanyagok és egyéb, a védekezéshez szükséges orvosi eszközök formájában.

Így történt ez szombaton este is, amikor Bukarest adományaként 132 000 adagnyi vakcina lépte át a román-moldovai határt orvosi eszközökkel együtt, miután Románia korábban már elküldött 72 000 dózisnyi oltóanyagot a Pruton túlra.

Persze a gesztus szép, de azért azt is érdemes megjegyezni, hogy nem ám a legtöbbek által vágyott vakcináról van szó,

hanem arról az AstraZenecáról, amelyet a vérrögképződésekkel való összefüggés gyanúja miatt Európa-szerte ferde szemmel néznek,

Hirdetés

sok országban csak korlátozottan használják, Romániában pedig már oda jutottak, hogy az oltóanyaggal szembeni bizalmatlanság miatt regisztráció nélkül is hozzáférhető, annyira nem jelentkeztek érte az emberek.

Persze ajándék vakcinának ne nézd a hatásfokát, Maia Sandu, aki a Nyugat-barát erők képviseletében tölti be az államfői tisztséget Moldovában, annak rendje és módja szerint megköszönte a nagylelkű ajándékot, amelyről Bukarest lemondott a szegény Pruton túli testvér javára.

Persze csakis határtalan önzetlenségből.

Hirdetés